Limburgse cup: kruisen wegen Verstappen en kunstenaar weer?

De cup die kunstenaar Pablo Lücker heeft ontworpen © Heineken
Kunstenaar Pablo Lücker geeft advies aan zijn medemens: spreek je dromen uit. Het leverde hem een prachtig project op.
Lücker mocht namelijk het design van de trofee voor de Dutch Grand Prix op Zandvoort voor zijn rekening nemen. En gezien de dominantie van Max Verstappen in de koningsklasse van de autosport, is het best aannemelijk dat een werk uit Limburgse handen, ook in Limburgse handen terechtkomt.

Droom

Het is een poosje geleden dat de Roermondenaar in gesprek raakte met voormalig Formule 1-coureur en tegenwoordig analist Giedo van der Garde. "Toen heb ik tegen hem gezegd dat het een droom van mij was om ooit iets met Formule 1 te doen", vertelt hij middenin een ook voor hem bomvol weekend in Zandvoort. "Ik denk dat het belangrijk is om zoiets uit te spreken. De rest is geschiedenis."

Liefdes combineren

Want een aantal maanden geleden ging de telefoon in huize Lücker; titelsponsor Heineken belde met de vraag of Lücker de cup voor Zandvoort wilde maken. "Dat is geweldig, zeker voor iemand die van snelle auto's houdt. Ik ben opgegroeid tussen de oldtimers en probeer mijn liefdes voor kunst en auto's met elkaar te combineren." Dat deed de Limburger eerder al onder meer met lichtgevende kunst op een Abarth en zijn handschrift op een Lamborghini.

Dutch heritage

En nu moest er dus een bokaal met een Lücker-tintje komen. Hij drukt zijn stempel met een design in zwart en wit - gecombineerd met het groen van de sponsor - waarop getekende symbolen te zien zijn. "Ik heb elementen uit de racesport gecombineerd met elementen van de fans én de locatie", legt hij uit. "Zo herken je een leeuw, die refereert aan ons land en onze supporters. Je ziet racesymbolen met auto's én een stukje Dutch heritage, met molens en tulpen."

Muziek

Zo is het oranje boven, maar zeker ook Limburg boven in Zandvoort. Lücker levert zijn aandeel met de bokaal en Floor Jansen uit Beegden doet dat met haar stem: zij zingt zondag pal voor de race het volkslied, mét metaltintje. De muzikale afsluiting van het weekend komt ook uit onze provincie: het Maastrichtse DJ-duo Lucas & Steve is zondag de slotact van het officiële entertainment-programma van de Dutch GP, een event dat natuurlijk met dank aan één man in de afgelopen jaren herrees: niemand anders dan Max Verstappen is daar in beginsel verantwoordelijk voor.

Karting

We hoeven niet bang te zijn dat de inmiddels in Amsterdam woonachtige Lücker de beker aan iemand anders gunt. "In Roermond woonde ik dicht bij het kartcentrum van de Verstappens", verhaalt hij. "Ik heb daar altijd veel gekart. Op een van die momenten kwam aan het eind van de dag een jong jongetje de baan op, om te racen. Toen zag je al dat Max goed was. Ik hoop dat-ie nu deze bokaal krijgt."

Uitloopstrook

Het design van Lücker komt dit weekend op vrijwel het hele circuitterrein terug. Want wanneer Verstappen aanremt voor de Tarzanbocht, ziet hij op de uitloopstrook voor zijn neus een enorme gridpainting van de hand van Lücker - ongetwijfeld een van de mooiste uitloopstroken van de kalender, maar ook gewoon eentje waar Verstappen van weg moet blijven. In de paddock is zijn kunst ook te zien en verspreid over het terrein zijn ook raceauto's in die stijl terug te vinden.

'Het verhaal komt tot leven'

"Ik vind dat heel bijzonder", zegt Lücker. "Het is voor het eerst dat het verhaal van de kunst op zoveel verschillende plekken te zien is. Zo komt het verhaal écht tot leven." Zeker omdat Formule 1 volgens de kunstenaar dé sport van het moment is. "Door de populariteit van Max is er geen sport actueler dan deze. Alles bruist bij Formule 1."

Programma

Zaterdag komt Verstappen in actie in de derde vrije training (12:00 uur) en in de kwalificatie (15:00 uur). Zondag gaan op datzelfde tijdstip de lichten uit voor de racestart van de Dutch GP, die WK-leider Verstappen vorig jaar op zijn naam wist te schrijven.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Dutch GP in L1's autosportprogramma Pitlane: