Video: Wat is het mooiste stukje van Zandvoort?

Beeld van de Dutch GP in 2021. © Dutch GP
Het raceweekend in Zandvoort begint vrijdag met de vrije trainingen. Het circuit waar Max Verstappen de volgende stap naar zijn tweede wereldtitel hoopt te zetten, laat zich het best typeren als 'klein maar fijn'.
Het is een van de kortste banen van de Formule 1-kalender, maar onderscheidt zich tegelijkertijd van veel andere circuits door de natuurlijke ligging, het klassieke karakter én twee kombochten. Maar die kombochten zijn wat betreft L1's F1-analist Xavier Maassen niet het mooiste onderdeel van het circuit.

Vol gas

De aanloop naar het Scheivlak, zoals bocht nummer zeven heet, is volgens Maassen voor een coureur het meest opwindend stukje asfalt in de Noord-Hollandse duinen. "Je raast er volg gas naar boven, om vervolgens het Scheivlak in te vliegen", zegt de Porsche Carrera Cup Benelux-rijder.

Historie

Ondanks dat Zandvoort pas vorig jaar na een lange afwezigheid terugkeerde in het Formule 1-raceschema, schaart Maassen het circuit in het rijtje klassiekers. "De baan heeft een bepaald gegeven en een historie, wat het mooier maakt. Het geldt voor Monza, Spa en Silverstone, en daar hoort Zandvoort ook zeker bij."

4,3 kilometer

Zandvoort is het op-een-na kortste baantje in de Formule 1. Met een lengte van 4,259 kilometer legt het circuit het nét af tegen het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico, Interlagos in Brazilië, de Red Bull Ring in Oostenrijk en het circuit Gilles Villeneuve in Canada. Geheel in stijl ligt het enige nóg kleinere baantje in een ministaat: het stratencircuit in Monaco telt slechts 3,337 kilometer.

Vrije trainingen

Vrijdag komen de Formule 1-coureurs twee keer in actie: om 12:30 uur voor de eerste vrije training, om 16:00 uur voor de tweede. Verstappen en de andere coureurs mogen zich daarbij verheugen op zo'n 105.000 fans op de tribunes.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Dutch Grand Prix in L1's autosportprogramma Pitlane: