Geen Duitse Supercup voor Kay Smits

Smits met Magdeburg © Orange Pictures
Handballer Kay Smits is er met zijn club SC Magdeburg niet in geslaagd de Supercup te winnen.
De regerend landskampioen slaagde er niet in om bekerwinnaar THW Kiel te verslaan. In Dusseldorf eindigde de wedstrijd in 33-36.

Weinig speeltijd

Smits kreeg van trainer Bennet Wiegert wederom weinig speeltijd. Pas diep in de tweede helft mocht de Geleense handballer zijn opwachting maken. Opvallend was dat onder leiding van Smits de eerder opgelopen achterstand snel werd ingelopen. Bij elk doelpunt in die fase van de wedstrijd was Smits betrokken, als schutter of als aangever. De rechteropbouwer zorgde hoogstpersoonlijk voor een voorsprong van zijn ploeg (15-14).

Aansluitingstreffer

Na de rust (16-16) was er opnieuw geen plek meer voor Smits in de ploeg. Vanaf de bank zag hij hoe zijn ploeggenoten de wedstrijd uit handen lieten glippen. Smits mocht met nog zeven minuten te spelen, nog even binnen de lijnen komen en scoorde prompt de aansluitingstreffer (28-29). Coach Wiegert dirigeerde de Nederlandse international echter weer snel richting reservebank.

Bankzitter

Vanaf die plek zag hij hoe teamgenoot Magnusson anderhalve minuut voor tijd een belangrijke strafworp miste. Smits zal zich ongetwijfeld hebben zitten te verbijten op de bank, zeker met in het achterhoofd de gedachte dat hij bij Oranje haast nooit een strafworp mist, ongeacht de druk die er op dat moment op staat.

Geen enkele fout

Smits heeft tijdens deze wedstrijd niet meer dan tien minuten speeltijd gehad, maar scoort wel drie keer en geeft even zoveel assist waaruit ploeggenoten kunnen scoren. In verdedigend opzicht was de voormalige speler van Lions op geen fout te betrappen. Spelen bij een Europese topploeg brengt natuurlijk mee dat je niet altijd speelt.

Snel overstappen

Maar zichtbaar niet slechter zijn dan je ploeggenoten en toch geen kans krijgen heeft Smits logischerwijze al in een vroeg stadium doen besluiten om Magdeburg na afloop van het seizoen 2022-2023 te verlaten. De vraag is echter of Smits zo lang wil wachten voordat hij in de zomer van 2023 overstapt naar SG Flensburg-Handewitt, waar hij een contract voor twee jaar heeft getekend. Zeker omdat Smits genoeg wedstrijdritme wil opdoen voordat hij zich in de loop van het jaar weer bij Oranje gaat melden. De nieuwe bondscoach Staffan Olsson zal ongetwijfeld de kwaliteiten van Smits meer weten te waarderen dan clubcoach Wiegert.