14-jarige Gyan Doensen wereldkampioen motorcross

Gyan Doensen wereldkampioen motorcross © Privéfoto
Gyan Doensen uit Swalmen is tijdens het WK in het Finse Vantaa wereldkampioen bij de junioren geworden. De rijder van het team Husqvarna SKS Racing liet de 39 andere deelnemers ruim achter zich.
De Nederlandse afvaardiging deed het prima. Niet alleen pakte Doensen de titel in de klasse 85cc, maar ook Ivano van Erp haalde een wereldtitel binnen in de 125cc klasse.

Inhaalmanoeuvre

Het WK werd gereden over twee manches. Beide wedstrijden werden overtuigend door Doensen gewonnen. In de eerste manche moest hij nog wel wat plekken goedmaken na de start, maar werkte zich knap op naar plek twee. Met een inhaalmanoeuvre nam hij de leiding in de wedstrijd over. In de tweede manche maakte zijn concurrent Vitezslav Marek een foutje waar Doensen van profiteerde en opnieuw als eerste over de finishlijn kwam.

Blij

De vorm was er al eerder. Zo werd Doensen een dikke maand geleden al tweede op het EK voor 85cc motoren in Loket, in Tsjechië. Ook werd hij eerder dit jaar al Dutch Masters kampioen in Rhenen. Na de gouden WK-race reageerde Doensen voor de camera. "Ik heb er zo hard voor gewerkt en ben zo ontzettend blij dat het gelukt is. Ik wil heel graag mijn familie en team bedanken."