Burak Yilmaz praat (voorzichtig): 'Ben maar een voetballer'

Burak Yilmaz in het uitduel tegen SC Heerenveen. © Orange Pictures
Sinds zijn presentatie als topversterking van Fortuna Sittard sprak Burak Yilmaz geen letter meer met de pers. Nu doorbreekt de Turkse vedette het stilzwijgen.
Nee, Yilmaz staat de media nog steeds niet te woord. Maar op social media deelt de spits wél zijn ongenoegen over de berichten die met name sinds het ontslag van coach Sjors Ultee verschenen.

Bemoeienis

Onder meer Voetbal International en ESPN wezen op de dominantere rol die de 37-jarige Yilmaz op het trainingsveld zou opeisen sinds Fortuna hoofdtrainerloos is. Daarnaast publiceerden die media verhalen over een wedstrijdpremie die de Turk aan zijn medespelers beloofd zou hebben, en over bemoeienis van de speler met de wedstrijdopstelling.

Woede-uitbarsting

Die berichten deden al veel stof opwaaien. Dinsdag kwam daar berichtgeving van Voetbal International bij over incidenten die zouden hebben plaatsgevonden rondom de met 2-1 verloren wedstrijd tegen SC Heerenveen, afgelopen zaterdag. Het weekblad schrijft onder meer, op basis van gesprekken met Fortuna-spelers, dat het in de rust én na afloop van de wedstrijd - toen in de spelersbus - tot een woede-uitbarsting van Yilmaz zou zijn gekomen. Verder zou het onderlinge wantrouwen binnen de spelersgroep alleen maar zijn toegenomen.

'Ik ben maar een voetballer'

Dinsdagmiddag deelde Yilmaz in een Instagram-story een statement. "Ik ben maar een voetballer. Ik zal alles voor mijn team doen om te winnen en dat zal ik blijven doen als voetballer. Er is altijd fake news, maar daar geef ik niets om. Ik wil alleen maar winnen op het veld, ik denk nergens anders aan."
Burak Yilmaz over de op hem gerichte kritiek. © Orange Pictures / Instagram Burak Yilmaz

Geen interviews

Het zijn opvallende uitlatingen van Yilmaz, die de Engelse taal niet machtig genoeg zou zijn om bijvoorbeeld met de media in gesprek te gaan, maar nu wel via zijn eigen Instagram-kanaal in die taal spreekt. Net als verschillende andere media diende L1 sinds de seizoenstart stelselmatig aanvragen bij Fortuna Sittard in om Yilmaz te interviewen. Al die verzoeken werden - zonder uitzondering - afgeslagen.
Een andere reden die de Turk aanvoerde om niet met journalisten in gesprek te gaan, was dat hij niet wilde dat 'alles om Burak Yilmaz zou draaien'. Daar is door de ontwikkelingen in met name de afgelopen week nu alsnog sprake van.

Puntloos

Sportief gaat het ondertussen niet goed met Fortuna. De Sittardenaren verloren hun eerste vier duels in dit Eredivisie-seizoen en zijn daardoor de puntloze hekkensluiter in de competitie. De zoektocht naar een opvolger van Ultee bleef vooralsnog ook zonder succes. Zo ving de club bot bij PEC Zwolle-coach Dick Schreuder, die zijn huidige werkgever ondanks een lucratieve aanbieding van Fortuna trouw blijft.

Fortuna-Utrecht

Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard in eigen stadion tegen FC Utrecht. Die wedstrijd is vanaf 20:00 uur live te volgen via L1 Radio.