Video: 'Yilmaz is onaantastbaar bij Fortuna Sittard'

Burak Yilmaz staat in de spotlights bij Fortuna Sittard © Orange Pictures
"Burak Yilmaz is onaantastbaar en heeft te veel macht bij Fortuna", zegt voetbalanalist Reginald Thal over de situatie bij de Sittardse club.
In de allereerste uitzending van het nieuwe L1-programma Tafel Voetbal analyseerden oud-voetballers Mario Eleveld (ex-Fortuna) en Reginald Thal (ex-MVV) uitgebreid de situatie in Sittard.

Drinkpauze

Met het ontslag van Sjors Ultee als trainer, de verhalen over de zeggenschap van Burak Yilmaz binnen Fortuna en de nederlaag tegen SC Heerenveen beleefde Fortuna Sittard een meer dan roerige week. Eleveld ziet de situatie bij Fortuna met lede ogen aan. "Misschien heeft de club het ook over zichzelf afgeroepen", verwijst Eleveld naar de macht die Yilmaz zou hebben bij Fortuna. "Bijvoorbeeld het niet te woord staan van de pers en de uitwedstrijd bij FC Twente waar Yilmaz alleen aan de overkant van het veld blijft staan bij een drinkpauze. Dan is de vraag: doet iemand dat nou bewust?"

Onaantastbaar

Thal heeft een duidelijke mening over Yilmaz: "Hij is onaantastbaar, door zijn grote reputatie. Hij doet wat hij wil, mede door de toezeggingen die hij heeft gekregen. Hij is wel een winnaar, daar geniet ik van en heeft al drie keer gescoord. Maar hij krijgt te veel aandacht, te veel ballen en heeft te veel macht." Volgens Thal heeft dat ook al zijn effect op zijn teamgenoten. "Let maar op de lichaamshouding van Mats Seuntjens. Yilmaz wordt zo dominant dat het irritant begint te worden."

Hulpeloosheid

Thal keek ook met enige medelijden naar interim-trainer Dominik Vergoossen. "Soms moet je iemand tegen zichzelf in bescherming nemen. De hulpeloosheid straalt er vanaf. Hij is een fijne kerel, maar als hij je interim-trainer is, bepaalt Yilmaz alles." Eleveld vult aan: "En dat verbaast me eigenlijk, omdat hij als assistent er dicht op zit."

Trainer

Fortuna Sittard is ondertussen druk zoekende naar een nieuwe trainer. "Ik hoop dat ze snel een trainer vinden die met de situatie kan omgaan", zegt Thal. Volgens Eleveld moet het een trainer worden die de zweep erover heen legt. "Het is voor een trainer heel moeilijk om erin te stappen. Er zijn bepaalde voorwaardes heb ik begrepen en er zullen genoeg trainers zeggen dat ze er geen zin in hebben."
Bekijk hier de hele uitzending van Tafel Voetbal om de volledige analyse van Thal en Eleveld te zien.