Max-machtsvertoon: Verstappen rijdt van P14 naar zege in Spa

Verstappen scheurt langs de oranje massa op Spa-Francorchamps. © Red Bull Content Pool
Onder het toeziend oog van tienduizenden supporters heeft de in de achterhoede gestarte Max Verstappen de concurrentie op alle fronten afgetroefd in de Grand Prix van België.
Op het circuit van Spa-Francorchamps leverde de Red Bull-coureur zondagmiddag een magistrale inhaalrace af om vervolgens onbedreigd naar zijn negende racezege van het seizoen te rijden. De GP in de Ardennen was eens te meer een indicatie dat een nieuwe wereldtitel van Verstappen haast onafwendbaar is.

Gridstraf

Verstappen moest de race in het veertiende startvak beginnen, omdat hij vanwege het wisselen van motoronderdelen een forse straf had gekregen. Doordat nog een lading andere coureurs hetzelfde deed en Verstappen de snelste kwalificatietijd klokte, hoefde hij niet helemaal achteraan te starten.

Masterclass

Verstappen liet er geen gras over groeien, want in de eerste twee rondes won hij maar liefst zes plaatsen. De race werd vervolgens geneutraliseerd nadat Valtteri Bottas én Lewis Hamilton getorpedeerd waren, en hun bolides weggesleept moesten worden. Na de herstart ging Verstappen vrolijk door; hij leverde een masterclass inhalen af en nog voordat er tien rondes verreden waren, reed de razendsnelle Verstappen op plek drie.
De Verstappen-fans werden niet teleurgesteld op Spa-Francorchamps. © Red Bull Content Pool

Aan kop

De race was dertien rondes oud toen het onvermijdelijke een feit was: Verstappen nam de koppositie over door teamgenoot Perez in te halen op het moment dat raceleider Sainz zijn eerste pitstop maakte. Nadat Verstappen ook zelf zijn banden gewisseld had moest hij de leiding weer even aan Sainz laten, maar daar kon de Spanjaard maar heel kort van genieten: met twee vingers in de neus snelde de Limburger hem weer voorbij.

Red Bull-show

Niemand kon het tempo van Verstappen volgen en dus nam de Limburger steeds verder afstand van de naar de tweede plek opgeschoven Perez, die op zijn beurt ook Sainz had afgeschud. Met Leclerc op P5 was Ferrari zo slechts figurant in een grote Red Bull-show, en dat veranderde niet na de tweede reeks pitstops. Verstappen, die en passant ook nog de snelste raceronde klokte, reed onbedreigd naar de streep, ver uit het zicht van de 'achtervolgers'.

WK-leiding

Logischerwijs vergroot Verstappen zijn voorsprong in het wereldkampioenschap. De marge bedroeg voorafgaand aan de race 80 punten ten opzichte van eerste achtervolger Leclerc. Perez neemt nu die tweede plek op de ranglijst over, 93 punten achter Verstappen. Met die indrukwekkende voorsprong begint de regerend wereldkampioen dus volgende week aan zijn thuisrace op het circuit van Zandvoort.