Malaise duurt voort bij Fortuna: ook nederlaag in Heerenveen

Fortuna-aanvaller Burak Yilmaz aan de bal in het Abe Lenstra Stadion. © Niels van Renen
Aan het eind van een onrustige week die werd ingeleid door het ontslag van coach Sjors Ultee, heeft Fortuna Sittard ook op het veld geen goede indruk achtergelaten.
SC Heerenveen was in het Abe Lenstra met 2-1 te sterk, een score die nog een magere afspiegeling van het wedstrijdbeeld was. De mat spelende Sittardenaren staan zodoende na vier Eredivisie-speelrondes nog steeds met lege handen.

Keeperswissel

Ten opzichte van het laatste duel onder Ultee slachtofferde de - op papier - interim-coach Dominik Vergoossen keeper Yanick van Osch voor Ivor Pandur. Ook was in het basiselftal plaats voor Dogan Erdogan en Cole Bassett, wat ten koste ging van Arianit Ferati en Paul Gladon. De man die deze week een nog belangrijkere rol opeiste, vedette Burak Yilmaz, was met twee goals op zak uiteraard de spits.

Passief

Fortuna maakte ondanks die omzettingen geen al te frisse indruk. Heerenveens 1-0, halverwege de eerste helft via een intikker van Sydney van Hooijdonk, kwam dan ook niet als een verrassing. Goalie Pandur onderscheidde zich nog enigszins met enkele goede reddingen, maar had geen schijn van kans bij een doeltreffende volley van Milan van Ewijk op slag van rust: 2-0. Het passief en onsamenhangend opererend Fortuna zette daar alleen een kopbal van Dimitrios Siovas tegenover.

Aansluitingstreffer

In de eerste minuten na rust lieten de Sittardenaren meer zien dan in de gehele eerste helft, met schoten van George Cox en Mats Seuntjens. Maar Heerenveen kwam, ondanks dat Fortuna af en toe de tanden liet zien, geen moment in de verdrukking terecht. Dankzij Pandur bleef de Heerenveense 3-0 uit. Sterker nog: het werd in de 84ste minuut 2-1 toen Yilmaz werd gevloerd in het zestienmetergebied en de Turk vanaf de penaltystip raak vuurde.
Die goal wakkerde even het vuurtje in de Fortuna-harten aan. De formatie van Vergoossen probeerde met zeer optimistische pogingen van Yilmaz en Gladon nog een gelijkmaker te forceren, maar dat was te veel van het goede: de terechte nederlaag bleek onafwendbaar.

Hekkensluiter

Tel daar de eerdere verliespartijen tegen Ajax, FC Twente en SC Cambuur bij op en de conclusie is dat het Fortuna vooralsnog aan een trainer, overtuigend spel én punten ontbreekt. Met nul uit vier zijn de geel-groenen punten samen met Go Ahead Eagles hekkensluiter in de Eredivisie. Aanstaande vrijdag is FC Utrecht in Sittard de volgende tegenstander.