Eaters in 'nieuwe' BeNe-League: 'Stabiliteit en toekomst'

Beeld van de eerste ijstraining van Snackpoint Eaters Limburg in ijshal Glanerbrook. © L1 (Maarten Omvlee)
In juni ging nog de stekker uit de BeNe-League ijshockey, maar ruim twee maanden verder is de revival van de competitie een feit. En daar is men bij Snackpoint Eaters Limburg in Geleen bijzonder blij mee.
Clubvoorzitter Ron Lahay licht toe dat een nieuw aangesteld BeNe-League-competitiebestuur, waar hij ook zelf deel van uitmaakt, voor stabiliteit moet zorgen. "We spreken dezelfde taal: er zijn problemen en uitdagingen, maar die lossen we met z'n allen op."

Dubbelfunctie

Lahay is één van de drie clubvoorzitters die volgens de nieuwe structuur een dubbelfunctie invult en in het competitiebestuur plaatsneemt, naast Harry Vlaardingerbroek van Den Haag en Frank van Reeth namens het Belgische Herentals. Daarnaast is Pascal Nuchelmans voorzitter, Huub van Grinsven penningmeester en Theo van Gerwen het laatste bestuurslid.

Belangen

Met een rol voor clubbestuurders in het competitiebestuur is de samenstelling van dat orgaan behoorlijk veranderd. Ultiem doel is 'de belangen van de League voorop te stellen om zodoende de toekomst van de ijshockeysport op het hoogste niveau voor meerdere jaren veilig te stellen.' En daar snakte ijshockeyminnend Nederland en België naar, zeker nadat de bond IJshockey Nederland in juni de stekker uit de gezamenlijke topcompetitie trok.

Zelfde deelnemers

Het bestuur is nieuw, maar op het ijs bestaat de BeNe-League uit dezelfde acht teams als afgelopen seizoen: Geleen, Den Haag, Heerenveen en Zoetermeer zijn de Nederlandse deelnemers, Herentals, Luik, Mechelen en Leuven de Belgische. Play-offs leiden aan het eind van het seizoen tot een kampioen; clubs die in de kwartfinales van de BeNe-League uitgeschakeld worden, spelen daarna een dit jaar in het leven geroepen troosttoernooi: de Coupe der Lage Landen.

Meerdere competities

Verder spelen alle BeNe-League-deelnemers met uitzondering van Zoetermeer nog om de Inter Regio Cup, waarin ieder team het in twee duels opneemt tegen het Duitse Neuwied. En tenslotte werkt Eaters nog twee competities uitsluitend binnen de eigen landsgrenzen af: met de drie Nederlandse opponenten wordt gestreden om de Beker van Nederland en het Nederlandse Kampioenschap.

Voorbereiding

Dinsdag opende Eaters de voorbereiding op het nieuwe seizoen met de eerste ijstraining onder leiding van de nieuwe coach Jeffrey van Iersel. Het eerste oefenduel staat op de rol voor vrijdag 2 september, tegen het Duitse Moskito Essen.