Julio Velázquez nieuwe coach Fortuna Sittard

Julio Velázquez © Orange Pictures
Ruim drie weken na het ontslag van Sjors Ultee heeft Fortuna Sittard een nieuwe hoofdtrainer gepresenteerd: Julio Velázquez.
Hij tekent een contract tot het einde van het seizoen. Velázquez neemt ook assistent-trainer Jamie Mut, performance coach Javier Chocarro en data-analist Miguel Pérez mee naar Sittard.

Nederland

De 40-jarige Vélazquez gaat voor het eerst aan de slag in Nederland. In de laatste wedstrijden van het afgelopen seizoen was hij trainer bij Alavés, uitkomend op het hoogste Spaanse niveau. Hij werd bij die club acht wedstrijden voor het einde van de competitie aangesteld, maar wist Alavés niet meer te behoeden voor degradatie. Daarvoor was hij trainer bij Marítimo, Vitória Setúbal, Udine, Alcorcón, Belenenses, Real Murcia en Villarreal.

Geanalyseerd

De nieuwe hoofdtrainer heeft zijn nieuwe ploeg de afgelopen periode uitgebreid geanalyseerd: "Er staat een groep met enorm veel potentie, de stand op de ranglijst geeft mijns inziens een vertekend beeld. Natuurlijk neemt de positie druk met zich mee, maar daarvoor moet je niet weglopen. We moeten met z’n allen aan het gezamenlijke doel werken om deze club hogerop te brengen.”

Indruk

Technisch manager Sjoerd Ars is blij met de komst van de Spanjaard. "Julio maakte in zijn presentatie indruk door de manier waarop hij ons team had geanalyseerd, met daarin de pijnpunten, maar zeer zeker ook de mogelijkheden. We zijn overtuigd dat hij op dit moment de juiste man is om energie, tactische discipline en intensiteit in ons team te gaan brengen."

Ultee

Hoewel het seizoen pas vijf wedstrijden oud is, verkeert Fortuna in een crisis. Na ingecalculeerde nederlagen tegen Ajax (2-3) en FC Twente (3-0) volgde in eigen stadion een desastreus resultaat tegen Cambuur (1-4 verlies). Ultee, die afgelopen seizoen Fortuna onder moeilijke omstandigheden nog behoedde voor degradatie, werd vervolgens op straat gezet. Onder leiding van interim-coach Dominik Vergoossen ging Fortuna vervolgens ook op bezoek bij Heerenveen (2-1 verlies) en thuis tegen FC Utrecht (3-4 nederlaag) de boot in.

Gerommel

Ondertussen is duidelijk dat het al eventjes rommelde bij Fortuna. De club voerde de ambities op en trok miljoenen uit om duurbetaalde spelers als Burak Yilmaz, Rodrigo Guth, Inigo Cordoba en Dimitrios Siovas binnen te halen, maar een ongebalanceerde spelersgroep met ontploffingsgevaar is tot dusver het gevolg. Daarnaast bevinden de meerdere invloedrijke stromingen binnen Fortuna zich regelmatig niet op één lijn.

Heerenveen

Het puntloze Fortuna is na vijf speelrondes de nummer 18 in de Eredivisie. Zaterdag staat een uitwedstrijd tegen NEC op het programma. Die wedstrijd is live te volgen via L1 Radio. Velázquez zal die wedstrijd nog vanaf de tribune bekijken. Maandag staat de Spanjaard voor het eerst op het trainingsveld.