Wil van clubleiding is wet bij Fortuna

Sjors Ultee ontslagen bij Fortuna Sittard © Orange Pictures
Het record-ontslag van trainer Sjors Ultee bij Fortuna Sittard is vooral het gevolg van veel te hoge sportieve verwachtingen en oplopende irritaties. Meer dan ooit is duidelijk dat de clubleiding bepaalt.
Drie wedstrijden zonder punt, met tien tegentreffers, inclusief een nederlaag tegen Cambuur. Een tegenstander waarbij op voorhand de eerste punten van het seizoen werden ingecalculeerd. Het zijn de ingrediënten die het directe ontslag van Sjors Ultee door de clubleiding maandagochtend in een stroomversnelling brachten.

Invloed

De voedingsbodem werd al eerder gecreëerd. Want met Ultee sneuvelt niet de eerste trainer in Sittard. Ook clubicoon Kevin Hofland liep tegen min of meer dezelfde problemen aan: de eisen, wensen, grillen en invloed van voorzitter Isitan Gün, geldschieter Atilla Aytekin en hun technische man Ogan Tarhan.

Sisser

Tijdens het moeizaam verlopen afgelopen seizoen, waarin Ultee zijn functioneren tot tweemaal toe intern ter discussie stelde, kreeg hij vooral rugdekking van algemeen directeur Ivo Pfennings. De rest van de clubleiding vond toen dat Ultee moest leren omgaan met het eigengereide gedrag van routiniers als Dimitrios Siovas en Andreas Samaris, en vooral dat dat de trainer zijn werk moest afmaken. Dat lukt uiteindelijk op de laatste speeldag. Ultee en zijn ploeg werden als helden binnengehaald in Sittard. Het zei alles over de opluchting. Directe handhaving zorgde ervoor dat het seizoen 2021-2022 met een sisser afliep.

Transferbeleid

Ultee vroeg afgelopen seizoen al om betere velden op de accommodatie in Buchten. Ook in de zomer was dat nog niet naar wens gerealiseerd. Daarnaast bleven de gewenste versterkingen voor de te smalle selectie in eerste instantie uit. Met als gevolg dat nieuwe spelers pas in de loop van de voorbereiding instroomden. Rijkelijk laat én met trainingsachterstand. Spelers zoals Yassin Ayoub, die in de eerste week meetrainde en in het profiel past dat Ultee voor ogen heeft, komen niet door de ballotagecommissie. De clubleiding kiest voor de Turkse middenvelder Dogan Erdogan. Een speler uit het eigen netwerk.

Vedette

Het maakt eens te meer duidelijk wie er bepaalt en dat trainer en clubleiding niet op één lijn zitten. Tijdens de zomer krijgt de transfercarroussel zijn tijdelijk bekroning met de komst van de vedette Burak Yilmaz. Of zijn komst Sjors Ultee heeft geholpen, is de vraag, want ook de spits stroomt laat in, is niet fit en volgt volledig zijn eigen pad. Ondanks dat Yilmaz na afloop van de wedstrijden niet met de pers praat, levert het de club hoe dan ook veel publiciteit op.

Ontploffingsgevaar

Omdat er op papier uiteindelijk ook een behoorlijke selectie staat, zijn de verwachtingen buitengewoon hooggespannen. Maar wat de buitenwereld niet vaak ziet is dat het ook een spelersgroep is met voortdurend ontploffingsgevaar. Matige discipline, onderlinge irritaties en negatief gedrag van spelers tijdens trainingen en wedstrijden verstoren het werk van de technische staf met enige regelmaat. Iets dat Ultee allemaal moet zien te managen.

Torenhoge ambities

Het spelersbudget wordt in de zomer flink opgeschroefd. De clubleiding neemt in de persoon van Gün en Aytekin daarmee ook de vrijheid om ambities uit te spreken en op te schroeven: heel snel veilig spelen en dan doorstoten naar het linkerrijtje van de Eredivisie. Het maakt het er voor Ultee allemaal niet eenvoudiger op. Feit is uiteraard dat de positie van Ultee, bezig aan zijn vierde seizoen in Sittard, niet sterker werd door de nederlagen tegen Ajax, FC Twente en Cambuur. Tel daar de ongeduldige clubleiding en interne discussies bij op en het zorgt er allemaal voor dat de club teruggrijpt op een aloude reflex die in de voetballerij vrij normaal is: exit trainer.

Imagoschade

Fortuna Sittard, dat slechts een minimale verklaring gaf via technisch manager Sjoerd Ars, staat in paniekstand en loopt ook nog eens imagoschade op. Het terugwinnen van een positief gevoel bij de achterban, die langzaam maar zeker weer de weg naar het stadion had gevonden, zal een hele klus worden. Maar ook in Sittard geldt: wie betaalt, bepaalt. Dat zal de toekomstige trainer van Fortuna zich ongetwijfeld realiseren.