Fortuna-dreun: Seuntjens zelfkritisch, Ultee vol vraagtekens

Mats Seuntjens baalt zichtbaar na Fortuna's ontluisterende tweede helft tegen SC Cambuur. © Orange Pictures
De 1-4 thuisnederlaag tegen SC Cambuur is hard aangekomen bij Fortuna Sittard. In een wedstrijd waarin de eerste driepunter van het seizoen voor het grijpen leek, ging het helemaal mis voor de geel-groenen en bleven zij opnieuw met lege handen achter.
Met vier doeltreffende schoten van buiten het zestienmetergebied dompelde Cambuur, dat tot de 1-1 nog geen enkel doelpunt had gescoord in tweeënhalf Eredivisie-duel, de Sittardenaren én hun achterban in rouw.

Houding

Fortuna-captain Mats Seuntjens toonde zich na afloop zelfkritisch. "Misschien moet ook ik meer op het veld laten zien, mijn houding kan klote overkomen. Naar de groep toe probeer ik zoveel mogelijk aan te geven wat beter kan." Daarnaast geeft hij aan dat het belangrijk is 'dat ook andere jongens gaan opstaan'.

Geen Yilmaz

Vedette Burak Yilmaz opende zaterdag nog de score namens Fortuna, met hulp van de flaterende Cambuur-doelman Joao Virginia. Het was voor de Turk zijn tweede treffer in zijn tweede thuisduel in dienst van Fortuna. Na afloop wilde Burak, net als na de vorige twee wedstrijden, opnieuw de media niet te woord staan.

Onverklaarbaar

Coach Sjors Ultee verscheen wel bij de pers om uit te leggen wat er goed, maar vooral wat er mis ging bij zijn team. Tot zijn eigen teleurstelling moest de trainer vaststellen dat hij geen verklaring had voor de ineenstorting die tot de forse nederlaag leidde. "Hoe zo'n eerste helft door zo'n tweede helft kan worden opgevolgd, is voor mij nu nog onverklaarbaar." Wel weet de trainer dat het met name bij het eigen zestienmetergebied beter moet.

Omkeren

Deroy Duarte, een van de spelers die bij Fortuna voor de balans moet zorgen, wees erop dat de ruimtes bij Fortuna te groot werden. Van een crisis is volgens hem in ieder geval nog geen sprake. "We hebben vorig seizoen ook gezien dat het zo kan omkeren als je eenmaal een overwinning boekt. We hebben natuurlijk ook tegen lastige ploegen gespeeld. Maar we zullen ook harder moeten werken en zeker niet bij de pakken neerzitten."

Hekkensluiter

Fortuna is met nul punten uit drie duels gedeeld hekkensluiter in de Eredivisie. Vitesse verloor ook haar eerste drie krachtmetingen van het seizoen en het doelsaldo van de Arnhemmers (-9) is nog een fractie slechter dan dat van Fortuna (-7). Volgende week speelt Fortuna een uitwedstrijd tegen het nog ongeslagen en tevens tegendoelpuntloze SC Heerenveen.