Mike Teunissen verovert rode trui in Vuelta

Mike Teunissen in de rode trui op het podium © Orange Pictures
Mike Teunissen uit Ysselsteyn heeft de rode leiderstrui veroverd in de Ronde van Spanje. De renner van Jumbo-Visma eindigde als vierde in de tweede etappe naar Utrecht.
Daardoor neemt hij de leiderstrui over van ploeggenoot Robert Gesink, die pakte de eerste rode trui door de overwinning in de ploegentijdrit van vrijdag. De etappe werd gewonnen door de Ier Sam Bennett van Bora-Hansgrohe.

Grote kans

Teunissen werd voor de tweede etappe al als kanshebber genoemd om de rode trui van Gesink over te nemen. Door de zege in de ploegentijdrit was op voorhand al duidelijk dat de renner van Jumbo-Visma die als eerste over de streep zou komen in de tweede etappe de rode trui zou overnemen van Gesink. Nadat Teunissen kopman Primoz Roglic veilig over de Nederlandse wegen loodste, mocht hij in de slotfase voor eigen kansen gaan. Zonder sprinttrein reed hij een goede sprint en finishte de Limburger als vierde.

Tour de France

Het is de tweede keer dat de Teunissen de leiderstrui weet te veroveren in een grote ronde. In 2019 won hij in Brussel de eerste etappe van de Tour de France en veroverde hij daarmee automatisch de gele trui. Die wist hij uiteindelijk twee dagen te dragen. De laatste keer dat een Limburger de leiderstrui droeg in de Ronde van Spanje was in 2015. Toen droeg Tom Dumoulin zes etappes de rode trui.
Wout Poels komt over de finish © Orange Pictures

Wout Poels

De andere Limburger, Wout Poels uit Blitterswijck, kende een minder gelukkige dag. Hij kwam op 18 kilometer van streep hard ten val, maar kon wel door en finishte als 100e op 36 seconden van etappewinnaar Bennett.

Breda

Mike Teunissen mag zondag zijn rode trui tonen aan het Nederlandse publiek. De renners rijden dan in Noord-Brabant van Breda naar Breda.