Kingma pleit voor alternatieven Nationaal Trainingscentrum

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures
Maya Kingma, de 26-jarige triatlete die de misstanden aankaartte, is opgelucht dat er eindelijk erkenning is voor alle sporters die hebben geleden onder de tekortkomingen van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). Toch gaat het haar vooral om de acties die nu volgen.
Ze vraagt zich hardop af: "Moet je wel terug naar een systeem met een Nationaal Trainingscentrum? Ik denk het niet. Het blijkt dat het niet werkt."

Heftig

Kingma debuteerde vorig jaar met een elfde plek op de Olympische Spelen van Tokio. De triatlete, die jarenlang studeerde in Maastricht, besloot een aantal jaar geleden al uit het trainingsprogramma van de bond te stappen. Zij vindt het heftig om het onderzoeksrapport te lezen. "De aantallen verbazen mij heel erg, het maakt me verdrietig." Meer dan de helft van de atleten geeft aan grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, te hebben ervaren. Soms met ernstige gevolgen, zoals blessures, eetstoornissen of een onvrijwillig vertrek uit de sport.

Inspraak

Toch wil Kingma vooral vooruitkijken. "Er moet écht inspraak komen voor de atleten, misschien wel een vetorecht op sommige onderwerpen. En sporters moeten het programma kunnen evalueren zonder dat daar gevolgen aan vastzitten." Kingma gaat nog een stapje verder. "Atleten mogen zelf hun trainer of coach kiezen. Waarom bepaalt de bond onder wie jij moet trainen? Misschien past die persoon helemaal niet bij jou. Ik train zelf bijvoorbeeld heel graag mee met een groepje wielrenners. Uiteindelijk gaat het om de geleverde prestaties en zoals het rapport ook aangeeft, de weg naar Rome kan per atleet verschillen."

Clubs

Voorheen werden jonge sporters vooral opgeleid bij de club in de buurt. "Jonge talenten zijn jarenlang weggehaald uit hun vertrouwde omgeving om te trainen in Sittard. Laat jonge sporters in de toekomst trainen bij hun eigen club. Of zet een eigen trainingsgroep op. Het budget van de bond dat normaal naar het NTC ging, kan dan naar de clubs, dan heb je in heel Nederland straks goede trainers en talenten."

Impact

Er waren door de jaren heen genoeg signalen en meldingen over misstanden in de sport. Maar er werd veel te weinig mee gedaan. "Veel atleten zijn beschadigd, het is ook eigenlijk heel gek. Een normale werkgever eist toch ook niet dat je je hele sociale leven, werk of studie opgeeft, gaat verhuizen om allemaal samen in een groep samen te wonen en te trainen. Dat heeft een gigantische impact."