Overzicht: De vijftien mooiste koersen van Tom Dumoulin

Tom Dumoulin wint de Giro d'Italia van 2017 © Orange Pictures
Door zijn afscheid komt er een einde aan de carrière van Tom Dumoulin. De Maastrichtenaar zal door velen worden herinnerd vanwege zijn eindzege in de Giro d’Italia, maar hij behaalde veel meer overwinningen en ereplaatsen.
Een overzicht van de vijftien mooiste resultaten van de beste Limburgse wielrenner allertijden in beeld en tekst:

2014: NK tijdrijden – voor het eerst de nationale driekleur

Op 25 juni 2014 wordt Tom Dumoulin voor het eerst Nederlands kampioen tijdrijden. Hij is met afstand de snelste in Ootmarsum en trekt voor het eerst de trui met de Nederlandse driekleur aan.

2014: Eneco Tour – eerste profzege op hoogste niveau

In de jaren ervoor heeft Tom Dumoulin zich al in de kijker gereden met diverse mooie ereplaatsen, maar in 2014 boekt de Maastrichtenaar zijn eerste zege op het hoogste wielerniveau. In de Eneco Tour is hij in Breda de snelste in de individuele tijdrit.

2014: WK wielrennen – Derde tijdrijder van de wereld

Dumoulin doet datzelfde jaar voor het eerst mee aan het WK tijdrijden voor elite. Bradley Wiggins en Tony Martin zijn te snel, maar Dumoulin verovert op knappe wijze de bronzen medaille.
Tom Dumoulin op weg naar brons tijdens het WK tijdrijden 2014 © Orange Pictures

2015: Ronde van Spanje – bijna winnaar

Dumoulin begint zonder verwachtingen aan de Ronde van Spanje na een val in de Tour de France. De Maastrichtenaar kent een zeer goede Vuelta. Hij is ijzersterk in de negende etappe en weet bergop te winnen. Als hij later ook de individuele tijdrit wint, doet hij mee om de eindzege. In de laatste bergetappe kan klassementsleider Dumoulin niet met de besten mee waardoor hij terugzakt. Hij eindigt uiteindelijk als zesde in het klassement.

2016: Ronde van Italië – roze in Apeldoorn

Net als tijdens de Ronde van Frankrijk van 2015 in Utrecht is Dumoulin tijdens de Ronde van Italië van 2016 in Apeldoorn de topfavoriet om de openingstijdrit te winnen. In Utrecht lukt het niet, maar in Apeldoorn wel. Dumoulin wint de tijdrit en pakt de roze trui met twee honderdste verschil. Meedoen om het klassement kan hij niet. Door een zitvlakblessure moet hij opgeven.
Tom Dumoulin in de roze trui in Apeldoorn © Orange Pictures

2016: Ronde van Frankrijk – heroïsche zege in Andorra

De Tour de France van 2016 is er een met gemengde gevoelens voor Dumoulin. Bovenop Arcalis in Andorra boekt Dumoulin in de regen een heroïsche zege na een knappe solo. Het is een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière. Een paar dagen later wint de Maastrichtenaar met groot verschil de individuele tijdrit. De Tour komt tot een abrupt einde door een valpartij.
Tom Dumoulin in Andorra op weg naar een van zijn mooiste zeges © Orange Pictures

2016: Olympische Spelen – zilveren plak

Door die valpartij begint Dumoulin niet met de optimale voorbereiding aan de Olympische Spelen, het hoofddoel van Dumoulin in 2016. De zilveren medaille achter Fabian Cancellara is dan ook een teleurstelling.

2017: Ronde van Italië – grootste overwinning uit zijn carrière

Op 28 mei 2017 boekt Dumoulin de grootste overwinning uit zijn carrière: de Giro d’Italia. Een Giro waarin Dumoulin ook twee etappes weet te winnen: een race tegen de klok en bovenop Oropa. Door problemen met zijn maag, het befaamde poep-incident, verliest hij nog wel minuten, maar in de slottijdrit naar Milaan rijdt Dumoulin al zijn concurrenten naar huis. Enkele dagen na zijn zege wordt hij gehuldigd in Maastricht.
Tom Dumoulin wordt gehuldigd in Maastricht voor zijn eindzege in de Giro d'Italia © Orange Pictures

2017: BinckBank Tour – opnieuw winst in een rittenkoers

Een paar maanden na zijn Giro-zege is er opnieuw succes voor Dumoulin in een rittenkoers. Hij wint de BinckBank Tour, de rittenkoers door België en Nederland.

2017: WK wielrennen – dubbel goud in Bergen

Dumoulin zet de kroon op zijn fantastische wielerjaar in het Noorse Bergen tijdens het WK. Hij wint met Team Sunweb de ploegentijdrit en een paar dagen later wordt hij met groot verschil voor het eerst wereldkampioen tijdrijden.
Tom Dumoulin tijdens het WK tijdrijden in 2017 © Orange Pictures

2018: Ronde van Italië – tweede in het klassement

Dumoulin begint net als in 2016 de Giro met een zege in de openingstijdrit, waardoor hij direct de roze trui pakt als titelverdediger. Hij doet weer mee om de eindzege en lijkt een grote kans te maken op de eindzege. Een wederopstanding van Chris Froome zorgt echter voor een tweede plek in het eindklassement.
2018: Tour de France – opnieuw tweede
Dumoulin besluit de Tour de France toe te voegen aan zijn programma. In Frankrijk gaat hij opnieuw voor het klassement. Hij moet opnieuw zijn meerdere erkennen in een Brit. Dit keer is Geraint Thomas te sterk voor de Maastrichtenaar, die wel nog de tijdrit op de voorlaatste dag wint met één seconde verschil.
Tom Dumoulin op het podium tijdens de Tour de France van 2018 samen met winnaar Geraint Thomas en nummer drie Chris Froome © Orange Pictures

2018: WK wielrennen – drie keer met de besten mee

Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen 2018 is Dumoulin drie keer van voren te zien. Met Team Sunweb pakt hij zilver op de ploegentijdrit, in de individuele tijdrit verovert hij eveneens zilver en in de wegwedstrijd sprint hij mee om de wereldtitel. Daarin komt hij tekort en wordt hij vierde.

2021: NK tijdrijden – gedeeld recordhouder

In 2021 wordt Dumoulin voor de vierde keer Nederlands kampioen tijdrijden. Door die titel wordt hij gedeeld recordhouder met Stef Clement, die ook vier keer de beste was in de race tegen de klok.

2021: Olympische Spelen – zilver na een wielerstop

Na een wielerstop van vier maanden richt Dumoulin zich in 2021 op de Olympische tijdrit in Japan. Door een specifieke voorbereiding weet hij zilver te veroveren. Waar dat in 2016 nog als verlies voelt, zijn in Japan tranen van geluk te zien.
Tom Dumoulin met ploeggenoot en gouden medaillewinnaar Primoz Roglic tijdens de Olympische Spelen 2021 © Orange Pictures
In totaal heeft Tom Dumoulin 22 individuele overwinningen geboekt in zijn carrière. Hij won één keer een grote ronde, werd tweemaal wereldkampioen, pakte twee Olympische medailles, is viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden en boekte negen etappezeges in een grote ronde.