Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen

Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen © Jean-Pierre Geusens
Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. Dat maakte de Maastrichtenaar bekend via de kanalen van team Jumbo-Visma.
Aanvankelijk zou Dumoulin aan het eind van het huidige wielerseizoen stoppen.

Geen WK

Nu maakt de wielrenner bekend dat hij per direct een punt achter zijn loopbaan zet. Het WK wielrennen waar Dumoulin in eerste instantie nog zijn zinnen op gezet had, laat hij eveneens schieten.

Lege tank

Op de website van zijn team licht Dumoulin zijn keuze toe, ingegeven door een moeizame voorbereiding op zijn grote doel, het wereldkampioenschap tijdrijden in Australië: "Met een gevoel van vrijheid, op mijn manier, op mijn voorwaarden, met ondersteuning van mijn team en met mijn eigen intrinsieke motivatie als belangrijkste brandstof. Dat heeft me toen het plezier teruggebracht in de fiets dat ik zocht. Maar ik merk dat het me nu simpelweg niet meer lukt. De tank is leeg, de benen voelen zwaar en de trainingen lukken niet zoals ik had gehoopt en zoals nodig is voor een goede prestatie op het WK.

Toekomst

"Sinds mijn harde crash vorig jaar september op training is er opnieuw iets geknakt," zo vervolgt Dumoulin zijn verhaal. "Ik moest de weg terug naar boven wéér onderbreken en wéér een teleurstelling verwerken. Het was er een teveel. Ondanks dat het afscheid anders is gelopen dan ik hoopte, kijk ik terug op mijn carrière met ongelofelijk veel trots. Ik heb er keihard voor gewerkt, ik heb er jarenlang heel veel passie en plezier uitgehaald en schitterende prestaties neergezet. Dat ga ik onthouden. Nu is het tijd om te genieten van andere dingen in mijn leven en er te zijn voor de mensen die mij dierbaar zijn."

Giro

Eerder laste Dumoulin al een pauze in zijn loopbaan in. Toen hij weer wedstrijden reed, wist hij niet terug te keren op het niveau dat hem eerder onder meer de eindzege in de Giro d'Italia opleverde. Daarnaast verloor Dumoulin het plezier in het profbestaan. De Klasikoa San Sebastián eind juli was zijn laatste koers.