Dit betekent de transfer van Bouchouari voor Roda JC

Benjamin Bouchouari heeft zeer waarschijnlijk zijn laatste duel voor Roda JC gespeeld. © Orange Pictures
Grote afwezige bij Roda's zwaarbevochten 1-0 overwinning op Jong Ajax was Benjamin Bouchouari. Uiteraard niet zonder reden, want de behendige middenvelder gaat een transfer maken.
Wanneer de laatste formaliteiten worden afgerond maakt Bouchouari de overstap naar het Franse Saint-Étienne, een grote club die afgelopen seizoen degradeerde naar het tweede niveau. Dat Bouchouari verkast, lijkt voor alle betrokken partijen goed nieuws.

Van watertanden tot frustratie

Natuurlijk, Roda verliest een smaakmaker. Bouchouari (20) liet in het afgelopen anderhalf jaar regelmatig acties zien die niet in de Keuken Kampioen Divisie thuishoren. Het opendraaien, de creativiteit, de felheid en bovenal de dribbels van de kleine Belgisch-Marokkaanse middenvelder deden menig toeschouwer, beleidsbepaler én medespeler watertanden.
En toch werd hij, ondanks dat grote potentieel, grilliger. Zo grillig, dat hij in de belangrijkste fase van afgelopen seizoen op de bank belandde. Dat deed pijn bij Bouchouari, die zijn frustratie daarover zelfs vorige week nog uitte. Tel daarbij op dat zijn zaakwaarnemer onlangs al zei dat een transfer goed zou zijn voor de ontwikkeling van de speler, en deze overgang komt niet als een verrassing.

'Fantastische deal'

"Benji kwam twee jaar geleden, na veel omzwervingen, als amateur bij ons terecht", verhaalt Jurgen Streppel, coach en technisch eindverantwoordelijke bij Roda. "Nu gaat hij waarschijnlijk de deur uit. Het is een fantastische deal voor Roda, ondanks dat je een van je betere spelers kwijtraakt. Maar hij heeft ook een nieuwe uitdaging nodig; op halve kracht hebben we hier ook niet zoveel aan hem."
Streppel instrueert Bouchouari voor een invalbeurt. © Orange Pictures

Miljoen

Die laatste zin spreekt boekdelen. Maar de belangrijkste vraag is hoeveel Roda incasseert voor Bouchouari. Daarover doet Streppel geen uitspraken. Goed ingevoerde bronnen melden aan L1 dat de transfersom ruim een miljoen euro bedraagt. Een deel van dat bedrag belandt bij andere partijen, terwijl Roda ook niet het complete inkomende bedrag kan herinvesteren in de selectie.
Desondanks vangt Roda een bedrag dat de club jaren niet meer heeft verdiend aan een speler. Met het aantreden van Streppel en toenmalig technisch directeur Jeffrey van As, ruim twee jaar geleden, zette de club in op een koers waarbij er weer 'waarde op het veld gecreëerd zou worden': jonge spelers halen, deze ontwikkelen, en daarmee de prestaties én transferwaardes opvoeren.

'Verkopen als het nog een beetje pijn doet'

"En zo bouwen we door", legt Streppel uit. "Vorig jaar hebben we Thijmen Goppel verkocht. Ik vind dat we daar beter van zijn geworden, ondanks dat het jammer was dat Thijmen ging. Net zoals het jammer is dat Benji nu zeer waarschijnlijk vertrekt. Maar je moet spelers ook verkopen als het nog een beetje pijn doet, zou ik zeggen. Anders wordt het ook minder en krijg je er minder geld voor."
Een voetbaltechnische en zakelijke overweging tegelijkertijd dus, ook al kun je je hardop afvragen of Bouchouari - in meerdere opzichten - nog wel houdbaar was in Streppels spelersgroep. Hoe dan ook, dat de aanpak loont, ondanks dat bijvoorbeeld Patrick Pflücke transfervrij vertrok, wordt ook door de Phoenix Groep - de vermogende groep funders die achter de schermen aan touwtjes trekt - gezien.
Bouchouari (links) en Pflücke (rechts) tijdens Roda's playoffduel tegen Excelsior, mei 2022. © Orange Pictures

Noodzaak

Dat laat onverlet dat Roda iets op te lossen heeft: het middenveld. Phil Sieben en de nog niet honderd procent fitte Niek Vossebelt zijn de enige pure middenvelders in de groep. Nog voor het vertrek van Bouchouari was er een noodzaak om daar een speler aan toe te voegen, en nu al helemaal.
En als de transfer van Bouchouari een feit is, dan gaat dat ook gebeuren. Roda's spelersbudget groeit immers, door de transfersom voor Bouchouari en het wegvallen van zijn salaris. Ook dat is eerder een noodzaak dan een luxe, gezien de grote concurrentie in top van de Keuken Kampioen Divisie (KKD).

Hartjes

Streppel verwacht maandag een nieuwe speler te kunnen presenteren. "We komen niet uit een ei, we wisten dat dit eraan zat te komen", zegt hij. "En dus hebben we doorgeschakeld." Het heeft er alle schijn van dat het gaat om Lennard Hartjes, een talentvolle defensieve middenvelder van Feyenoord. Streppel wil dat niet bevestigen, maar het feit dat Hartjes zaterdag ontbrak bij de beloftenploeg van Feyenoord waar hij normaal speelt, lijkt een teken aan de wand.

Transferpolitiek

Na Hartjes mikt Roda op minimaal nóg een middenvelder, en mogelijk ook nog op een aanvaller. Niet omdat de ploeg in de basis kwaliteit tekort komt, maar omdat Roda in de breedte kwetsbaar is. De zes punten uit twee duels in de KKD zijn uitstekend, maar qua aantallen piepte en kraakte het vrijdagavond tegen Jong Ajax. De transferpolitiek is van groot belang voor de perspectieven van Roda in een seizoen waarin kansen liggen voor de Kerkradenaren.