Stroef begin springruiters landenwedstrijd WK

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures
De Nederlandse springruiters -en amazones zijn de WK in het Deense Herning begonnen met een achtste plaats op het eerste onderdeel. Dat was een springproef op tijd. Debutant Sanne Thijssen uit Baarlo kwam in een zeer snelle tijd over de finish maar kreeg vier strafseconden vanwege een balk.
Maikel van der Vleuten was met Beauville individueel de beste Nederlander op de veertiende plaats. Harrie Smolders werd 34e met Monaco en Sanne Thijssen 36e met Con Quidam. Het resultaat van Jur Vrieling met Long John Silver (64e) telt niet mee.

Onbenullige fouten

De landenwedstrijd telt nog twee manches, een op donderdag en een op vrijdag. De springruiters willen zich op het WK plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024. Het team van Lansink moet dan eindigen bij de beste vijf landen, exclusief Frankrijk. "Ik had het liever iets anders gezien vandaag", zei Lansink. "We hadden net te veel onbenullige fouten. Voor hetzelfde geld waren de balken blijven liggen, maar dat geluk heb je een beetje nodig."

Achterstand

De achterstand in de proef op de Fransman Julien Epaillard, die met Caracole de la Roque het snelste was, wordt omgezet in strafpunten. Zo gaat Zweden in het landenklassement aan de leiding met 3,69 strafpunten. Frankrijk staat tweede met 5,44 en België derde met 5,49. Nederland heeft 9,31 strafpunten..