'MVV moet meer schijt aan de wereld hebben'

MVV'er Ruben van Bommel lost een schot tijdens zijn debuut in het betaald voetbal. © Publiciteitvisie.nl
Na afloop van MVV's mislukte seizoensouverture bij Jong AZ (3-1 verlies) ging het in het Maastrichtse kamp vooral over het zeer stroeve spel van de ploeg in het begin van de wedstrijd.
Want hoewel maandag de beslissing in de score pas in de tweede helft viel, liep een onherkenbaar spelend MVV-team voetballend vooral in de eerste helft tegen de lamp.

Stroef

Het was een gek gezicht op het kunstgrasveld in Wijdewormer. Met Jong AZ en MVV stonden er twee ploegen op het veld die zéér weinig druk zouden moeten voelen als het gaat om de eindklassering, maar desondanks leek MVV vanaf de aftrap bevangen door stress. De club met naar verluidt de laagste begroting van de Keuken Kampioen Divisie begon uiterst stroef aan het duel.
"Er wordt genoeg over ons en onze lage begroting geschreven", zo zei coach Maurice Verberne na afloop. "Dus men verwacht niet veel van ons. Ga dan lekker voetballen, zou je zeggen." In plaats daarvan leek er sprake van een bepaalde druk. "Het werkte averechts. Maar misschien heeft het wel te maken met de druk van het begin van een nieuw seizoen. Dat ga ik proberen te achterhalen."

Kolderiek

Want MVV kwam voor rust maar mondjesmaat aan haar eigen aanvalsspel toe, en als het daar al aan toekwam, wist Jong AZ dat relatief makkelijk te verdedigen. De Alkmaarse beloften kwamen bovendien al na vijf minuten op 1-0, hadden een overwicht en kregen meer kansen, maar door een kolderiek eigen doelpunt waarbij Jong AZ-keeper Sem Westerveld zich verslikte in een terugspeelbal, stond het halverwege 1-1.
Jong AZ-keeper Sem Westerveld baalt zichtbaar van het eigen doelpunt. © Orange Pictures

Raar

"Na dat eigen doelpunt zag ik wel iets veranderen", vond Verberne. "Maar pas in de tweede helft konden we dat echt volhouden." Ook MVV-captain Matteo Waem zag een verschil van dag en nacht tussen MVV's spel in de tweede ten opzichte van de eerst helft. "En dat is raar", vindt de Belg. "Want als het in de tweede helft wel lukt, waarom zou dat dan niet ook in de eerste helft kunnen?"
"Dit is gelukkig pas de eerste van 38 wedstrijden", weet ook centrale verdediger Waem, die denkt dat MVV ook simpelweg nog wat tijd nodig heeft om de puntjes op de 'i' te zetten. "Dat neemt niet weg dat dit een teleurstelling is. Maar het is wel goed dat we over de hele wedstrijd relatief weinig hebben weggegeven. En ook met ons aanvalsspel in de tweede helft kunnen we verder."

Agressie en lef

In dat tweede bedrijf oogde MVV immers een stuk 'vrijer' aan de bal. De schroom verdween, een herkenbare speelstijl verscheen. "En we waren agressiever, we toonden lef", vond middenvelder Thomas van Bommel. En dat terwijl MVV vroeg in de tweede helft de 2-1 te verwerken kreeg. "Normaal gaan dan kopjes hangen, maar wij toonden veerkracht in ons spel. Dat is positief, maar dat moeten we de volgende keer vanaf de eerste minuut laten zien."
Matteo Waem (links) helpt Thomas van Bommel overeind. © Orange Pictures

Ketser

En reken er maar op dat Verberne daar op gaat hameren. Zo'n tien minuten voor tijd kreeg MVV weliswaar de genadeklap met de Alkmaarse 3-1, maar in die fase zag de coach zijn team wel op een wijze voetballen die hem aanstond. "Vrank en vrij, zo moeten wij het willen doen. En dan loop je maar tegen een ketser aan. Dan is dat maar zo."
Die ketser kwam er tegen Jong AZ, maar MVV verschafte zichzelf er ook serieuze scoringskansen. Enkele omzettingen en het inbrengen van debutant Ruben van Bommel hielpen. "Toen kwam er energie vrij. En een stukje brutaliteit. Dat zou ik volgende week in de wedstrijd tegen NAC Breda ook graag terugzien." Of, zoals de coach het in een platte variant omschrijft: "We moeten meer schijt aan de wereld hebben."