Fortuna kent droomstart, maar verliest met 2-3 van Ajax

Paul Gladon en Perr Schuurs © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft bij de competitiestart in de eredivisie niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Sittardenaren verloren met 2-3 van Ajax.
De Fortunezen stonden bij rust met 1-0 voor door een doelpunt van Paul Gladon, maar de Amsterdammers bogen na rust in korte tijd de stand om in een 1-3 voorsprong. Burak Yilmaz bracht in de slotfase de spanning terug door een vrije trap in het Ajax doel te schieten.

Droomstart

Fortuna Sittard had een droomstart tegen Ajax Amsterdam. Yilmaz en Córdoba zagen vanaf de bank hoe Paul Gladon een goede aanval in het begin van de wedstrijd met een treffer afrondde. Hij schoot de bal op aangeven van Arianit Ferati door de benen van doelman Pasveer in het Ajax-doel.
Ajax combineerde goed op het middenveld, zette Fortuna onder druk en mocht binnen een kwartier vier hoekschoppen nemen. Terwijl de Amsterdammers op jacht waren naar de gelijkmaker, loerde Fortuna op de counter. Een schot van afstand van Ferati ging over het Ajax-doel en Yanick van Osch had geen moeite met een laag schot van Kenneth Taylor.

Gevaarlijke actie Seuntjens

Na een half uur spelen haalde Mats Seuntjens aan de rand van het strafschopgebied Anthony onderuit. De vrije trap van Dusan Tadic verdween via het muurtje over de achterlijn.
Ajax had veel techniek in huis, maar creëerde nauwelijks kansen. Dat deed Fortuna evenmin. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft hield doelman Van Osch de Ajacieden van de gelijkmaker af. De eerste helft werd afgesloten met een 1-0 voorsprong voor de Fortunezen, die de Amsterdammers prima partij gaven.

Voorsprong kwijt

Perr Schuurs bleef de tweede helft in de kleedkamer tegen zijn oude ploeg. De Amsterdammers maakten snel een einde aan de droom van Fortuna Sittard, want binnen enkele minuten na de hervatting boog het team van trainer Alfred Schreuder de achterstand om in een 1-2 voorsprong.
Eerst maakte invaller Davy Klaassen gelijk en kort daarna schoot Devyne van Rensch de bal in het doel van Yanick van Osch. De hulp van de VAR werd door scheidsrechter Gözübuyk ingeroepen en die kende het doelpunt toe.
Fortuna ging op zoek naar de gelijkmaker, maar Mickaël Tirpan en Paul Gladon lukte het niet de bal tussen de palen te werken. Ajax lukte dat daarentegen wel. Brian Brobbey kreeg de bal op de rand van buitenspel aangespeeld en schoot de bal in het Fortuna doel: 1-3

Burak Yilmaz valt in en scoort

Met nog een kwart wedstrijd te spelen, bracht Sjors Ultee Burak Yilmaz in het veld. Ajax heerste en had ogenschijnlijk van Fortuna Sittard weinig meer te duchten. Tien minuten voor tijd tikte Steven Bergwijn de bal in het Sittardse doel, maar de treffer werd afgekeurd. Een Ajacied voorkwam dat Yilmaz de aansluittreffer maakte, maar de Fortuna-aanwinst gaf kort daarna zijn visitekaartje af. Hij schoot een vrije trap achter Remko Pasveer en Fortuna kwam terug tot 2-3.
Fortuna zette daarna nog alles op alles om een gelijkspel in de wacht te slepen, maar slaagde daar in een mooie wedstrijd niet in.