De bal gaat rollen: MVV wil verder uit de schaduw kruipen

Ruben van Bommel (links) en Koen Kostons (rechts) vieren een door henzelf gecreëerde treffer. © Publiciteitvisie.nl
Verwacht van MVV geen eindklassering in het linkerrijtje, maar reken wel op een energiek, fris team dat - in augustus vooral op maandagavonden - wil laten zien dat in Maastricht een stijgende lijn is ingezet.
De zomer werd in de Geusselt benut om enerzijds door te selecteren, maar anderzijds ook om continuïteit in te bouwen met de definitieve aanstelling van coach Maurice Verberne. En de club kwam deels in handen van een externe partij. Net als bij de andere Limburgse clubs blikken we aan de hand van vier blikvangers vooruit op het seizoen van MVV Maastricht.

De kartrekker: Matteo Waem

Een reeks clubs heeft Matteo Waem al een tijdje in het vizier, en dat is niet zonder reden. De Belg is pas 22 jaar oud en heeft als linksbenige centrale verdediger met lengte én voetballende kwaliteiten een profiel dat bij trainers in de smaak valt. Vooralsnog is hij nog steeds speler van MVV, waar hij dé steunpilaar in de achterhoede is. Van Waem, vorig seizoen een van de weinigen die over een langere periode niet verzaakte, wordt verwacht dat hij nog meer verantwoordelijkheid gaat nemen.

De nieuweling: Koen Kostons

Het komt niet vaak voor dat een speler op zijn 22ste als een soort 'routinier' terugkeert op het oude nest. Koen Kostons is nog steeds jong, maar wel een waardevolle ervaring rijker. Na een jaar bij het Zweedse Dalkurd, met 12 goals in 22 duels, is de aanvaller weer neergestreken in de voor hem zo bekende Geusselt. Met reeds 101 MVV-duels achter zijn naam wordt van de Genkenaar naast goals en assists een voortrekkersrol verwacht.
Alle nieuwelingen: Romain Matthys (KAS Eupen, definitief overgenomen), Thijs Lambrix (Lommel SK), Lorenzo Noviello (Westerlo), Jarne Streuckers (STVV, gehuurd), Koen Kostons (Dalkurd), Jimmy Vijgen (Roda JC), Dailon Livramento (Roda JC)
Alle vertrekkers: Joshua Wehking (Fortuna Sittard, was gehuurd), Ruben van Kouwen (Fortuna Sittard, was gehuurd), Levi Malungu (Zébra Élites, was gehuurd), Elano Yegen (ADO Den Haag, was gehuurd), Marciano Aziz (KAS Eupen, was gehuurd), Twan Visser (KVK Beringen), Kai Bösing (Eintracht Hohkeppel), Fostave Mabani (Standard Luik, was gehuurd), Mehdi Lazaar (n.n.b.), Mitchy Ntelo (Standard Luik, was gehuurd), Toshio Lake (Fortuna Sittard, was gehuurd), Arian Kastrati (Fortuna Sittard, was gehuurd)

De coach: Maurice Verberne

Dat Maurice Verberne na zes duels als interim-coach hoopte op een definitieve aanstelling, stak hij niet onder stoelen of banken. Begrijpelijk, want Verberne en MVV lijken een uitstekende match. Verberne is als hoofdtrainer dan wel onervaren, maar heeft een prima band met zijn spelers en dat is de laatste jaren wel eens anders geweest in Maastricht. De Brabander straalt rust en vertrouwen uit en kan bovendien bogen op een sterk competitieslot onder zijn leiding, waarin MVV driemaal won, twee keer gelijkspeelde en slechts één keer verloor.

De verrassing (?): Ruben van Bommel

Het voordeel van een smalle selectie is dat er ruimte is voor talenten. Ruben van Bommel lijkt bij MVV voor zijn doorbraak te staan. De woensdag 18 jaar geworden zoon van Mark van Bommel en kleinzoon van Bert van Marwijk heeft het talent niet van een vreemde en zal waarschijnlijk samen met broer Thomas in één elftal gaan spelen. Vleugelaanvaller Ruben liet in de voorbereiding al zien over een uitstekende trap te beschikken en ook standaardsituaties op te eisen. Tel daar een prima individuele actie bij op, en hij zou wel eens dé MVV-revelatie van dit seizoen kunnen worden.
Programma in augustus: maandag 8 augustus Jong AZ (uit), maandag 15 augustus NAC Breda (thuis), vrijdag 19 augustus ADO Den Haag (thuis), maandag 29 augustus Heracles Almelo (uit).

Alle wedstrijden van MVV Maastricht én de andere Limburgse profvoetbalclubs zijn ook dit seizoen weer volledig live te volgen via L1 Radio.