De bal gaat rollen: wat levert opgebouwd fundament Roda op?

Roda JC-coach Jurgen Streppel spreekt zijn troepen toe. © Orange Pictures
Na twee playoff-deelnames op rij is de kans groot dat ook dit seizoen de route van Roda JC richting de nacompetitie leidt. Een top-twee klassering lijkt gezien het budget een brug te ver, terwijl het missen van de playoffs een regelrechte teleurstelling zou zijn.
Sinds het aantreden van coach Jurgen Streppel in 2020 heeft de Koempelclub sportief weer kleur op de wangen gekregen. Nu is het de vraag of en wanneer de Kerkradenaren de volgende stap kunnen zetten. Net als bij de andere Limburgse clubs blikken we aan de hand van vier blikvangers vooruit op het seizoen van Roda JC.

De kartrekker: Xian Emmers

Natuurlijk was - en hopelijk voor Roda is - Dylan Vente de man van de doelpunten. Maar in het 4-2-3-1-systeem dat Roda speelt, is een complementaire schaduwspits van cruciaal belang. Xian Emmers is echter meer dan een schaduwspits. Hij is één van Roda's aanvoerders dit seizoen en wordt niet gauw door de druk bevangen. En voor het eerst in jaren begint hij topfit, dat wil zeggen met een volledige voorbereiding in de benen, aan het seizoen. Wetende dat hij vorig jaar ondanks de verklaarbare opstartproblemen tot tien goals en negen assists kwam, zouden die cijfers dit seizoen wel eens verder kunnen oplopen.

De nieuweling: Nils Röseler

Nils Röseler speelde al in de Eredivisie, de 2. Bundesliga en de Europa League, en was bij VVV-Venlo jarenlang de verdedigende veldheer in Ere- en eerste divisie. De Duitser speelde vorig jaar nog in eigen land op het tweede niveau, bij Ingolstadt, en zijn komst betekent een kwaliteitsimpuls in de Kerkraadse defensie. Dat Roda veel vertrouwen heeft in de verdediger, blijkt wel uit de driejarige verbintenis die de 30-jarige Röseler in het Parkstad Limburg Stadion heeft ondertekend. Met Röseler, Ted van de Pavert en Guus Joppen heeft Roda liefst 1122 duels ervaring verzameld voor de twee posities centraal achterin.
Bekijk hier een interview met nieuweling Ted van de Pavert, pal na zijn eerste volledige training met de Roda-selectie:
Alle nieuwelingen: Nils Röseler (FC Ingolstadt), Ted van de Pavert (De Graafschap), Ali Barak (Bayer Leverkusen), Terrence Douglas (Jong Ajax), Boyd Reith (Helmond Sport), Emre Usta (eigen jeugd), Phil Sieben (Fortuna Düsseldorf II), Mohamed Mallahi (Jong FC Utrecht, gehuurd), Sami Ouaissa (eigen jeugd), Arjen van der Heide (SC Heerenveen).
Alle vertrekkers: Richard Jensen (Górnik Zabrze), Daryl Werker (ADO Den Haag), Dehninio Muringen (n.n.b.), Stefano Marzo (n.n.b.), Amir Absalem (n.n.b.), Pele van Anholt (n.n.b.), Robert Klaasen (VVV-Venlo), Tomer Altman (Hapoel Jerusalem), Davy van den Berg (FC Utrecht, was gehuurd), Patrick Pflücke (Servette FC), Jimmy Vijgen (MVV Maastricht), Dailon Livramento (MVV Maastricht).
De teamfoto van Roda JC Kerkrade © Orange Pictures

De coach: Jurgen Streppel

Twee woorden vormen de rode draad in vrijwel ieder interview met Streppel: durf en lef. De coach is volhardend in zijn visie: dominant spel met bravoure, gekoppeld aan resultaat. Het voetbal is onder zijn bewind onmiskenbaar beter geworden dan het was onder zijn voorgangers, en nu Streppel ook technisch eindverantwoordelijke is, bestaat zijn spelersgroep meer en meer uit spelers die naadloos in zijn filosofie passen. Op het moment suprême was Roda echter niet zichzelf in de afgelopen twee seizoenen, en strandde het team betrekkelijk vroeg in de play-offs. Betekent driemaal scheepsrecht?

De verrassing (?): Arjen van der Heide

De échte doorbraak van een talent uit de eigen jeugd laat bij Roda al jaren op zich wachten. Wel slaagt de club erin jonge spelers met potentie weg te plukken bij andere clubs. Arjen van der Heide is zo'n speler. Hij moet laten zien of hij in de categorie Amissi en Cijntje of in de categorie Emmers en Bouchouari valt; voor Roda valt te hopen dat het dat laatste segment betreft. De 20-jarige buitenspeler stond bij Heerenveen te boek als ruwe diamant, maar na 40 Eredivisie-duels zonder treffers bleek de realiteit weerbarstiger. Nu gaat Van der Heide een niveautje lager proberen alsnog tot bloei te komen.
Programma in augustus: vrijdag 5 augustus FC Dordrecht (uit), vrijdag 12 augustus Jong Ajax (thuis), vrijdag 19 augustus FC Den Bosch (uit), vrijdag 26 augustus NAC Breda (thuis).

Alle wedstrijden van Roda JC Kerkrade én de andere Limburgse profvoetbalclubs zijn ook dit seizoen weer volledig live te volgen via L1 Radio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!