Topcijfers voor Van Bommel: 'Nu tegenstanders wil opleggen'

Een gepassioneerde Mark van Bommel langs de lijn. © Orange Pictures
Vier wedstrijden, drie overwinningen, één gelijkspel en nul tegentreffers: de cijfers die Mark van Bommel bij Royal Antwerp kan overleggen, zien er uitstekend uit.
Dat wil niet zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is; sterker nog, Van Bommel erkent dat het stukken beter kan. "Dit is het begin van een proces van vallen en opstaan", zo zei de coach uit Meerssen zondag op de persconferentie. "Maar ondertussen is het belangrijk resultaten te boeken. Dat doen we."

Zonder nederlaag

Dit zijn de resultaten tot dusver: een 0-0 gelijkspel in eigen huis tegen het Kosovaarse Drita, een 0-2 zege bij KV Mechelen, nog een 0-2 zege op bezoek bij Drita en een 1-0 overwinning op Zulte-Waregem, zondag in eigen stadion. Het gevolg: Antwerp heeft zich geplaatst voor de voorlaatste voorronde van de UEFA Europa Conference League en is na twee speelrondes medekoploper in de Belgische competitie.

'We hadden het moeilijk'

Het ging zondag niet vanzelf tegen Zulte-Waregem, een ploeg die beduidend lager wordt ingeschat dan die van Van Bommel. "Dit was een heel belangrijke overwinning", aldus Van Bommel. "Uit een fantastische aanval maakten we de 1-0. Als je zo wint nadat je het heel moeilijk hebt gehad, moet je erg blij zijn. Onze keeper - Jean Butez - hield ons in de wedstrijd in de eerste helft. Door hem hielden we de nul."

Nul

En die 'nul' staat dus al vier wedstrijden op rij op het scorebord naast het clublogo van Antwerp. Het spel is zeker niet altijd overtuigend, en de overwinningen komen met horten en stoten tot stand, maar tegelijkertijd blijkt Antwerp tot dusver defensief een onneembare vesting. Dat doet deugd. zowel in Europa als in België.
Coach Van Bommel motiveert zijn ploeg in het thuisduel tegen Zulte-Waregem. © Orange Pictures
"Dat er in België nog maar twee ploegen zijn die nog geen punten hebben laten liggen, toont wel aan hoe moeilijk deze competitie wel niet is", zegt Van Bommel, die daarmee aangeeft dat de vliegende start van zijn ploeg geen overbodige luxe is. De andere ploeg zonder puntverlies is OH Leuven. Dat team is zondag tevens de eerstvolgende tegenstander in de competitie.

Lilleström

Daarvóór beginnen Van Bommel en Antwerp aan het -tweeluik tegen het Noorse Lilleström, de voorlaatste horde op weg naar het hoofdtoernooi van de Conference League. Aanstaande donderdag rolt de bal in de voorstad van Oslo, exact een week later volgt de return in Antwerpen. Kwalificatie voor het hoofdtoernooi is een keiharde must voor de club.

Superstarts

De trainer Van Bommel heeft intussen een patent op sterke starts; als debuterend coach bij PSV won hij tien van zijn eerste twaalf officiële duels en stapte hij bij de eerste dertien Eredivisie-duels telkens als winnaar van het veld. En bij zijn andere trainersklus, bij VFL Wolfsburg, stond hij na vier zeges in de eerste vier speelrondes fier aan kop in de Bundesliga.

Spelpeil

Indrukwekkende cijfers, al gebiedt de eerlijkheid ook te zeggen dat Van Bommel bij Wolfsburg vervolgens geen enkel duel meer won en acht wedstrijden later op straat stond. Een goed begin is dus niet altijd het halve werk, zeker als het spelpeil nog niet structureel aan de verwachtingen voldoet.
"Kijk, je hoort mij niet zeggen dat we goed spelen", concludeert ook Van Bommel. "Bij momenten laten we goede dingen zien. Maar we moeten het langere periodes in een wedstrijd gaan doen. Tegenstanders onze wil opleggen." Daar krijgt Van Bommel ruimschoots de kans voor: mochten de resultaten positief uitvallen, dan speelt hij met Antwerp nog 30 duels totdat het clubvoetbal in november tijdelijk wordt stilgelegd vanwege het WK voetbal.