Video: Kan de wielersport veiliger worden gemaakt?

Jip van den Bos © Bram Becks
Wielrenster Jip van den Bos vindt dat er vaker moet worden nagedacht hoe de wielersport veiliger kan worden gemaakt. "Het is niet oké dat rensters vaak vallen en daardoor de finish niet halen."
Van den Bos was zaterdagavond te gast in het L1-programma Tour de Limburg vanuit Houthem.

Over grenzen gaan

Van den Bos is renster bij Jumbo-Visma, maar kan op dit moment geen wedstrijden rijden door twee valpartijen op haar hoofd. "Ik moet nu de tijd nemen om daar goed van te herstellen. Als sporter ben je gewend om over grenzen heen te gaan, maar ik bereikte op een gegeven moment een punt dat ik niet veel meer kon."

Stichting Hersenstrijd

Door de gedwongen rustperiode heeft Van den Bos nu contact gezocht met Stichting Hersenstrijd, waar ook het MUMC+ bij betrokken is. "Ik vind het belangrijk dat er over wordt gesproken en er kan ook veel worden gedaan."

Veiligheid in de wielersport

Ook in de wielersport ziet Van den Bos mogelijkheden tot verbetering: "De helm is bijvoorbeeld al geïntroduceerd, maar er zijn veel meer dingen die nog veiliger kunnen zoals motoren. Maar daar moet iedereen voor openstaan. Teams moeten het niet oké vinden om met zes rensters te starten en maar met drie te finishen door de vele valpartijen."
L1 sprak in Frankrijk met een teamdokter die normaal werkt in het MUMC+ in Maastricht: