'Koninginnenrit Tour de France Femmes was te ambitieus'

Annemiek van Vleuten komt juichend over de streep in Le Markstein © Orange Pictures
De zevende etappe van de Tour de France Femmes was een waar spektakelstuk met de solo van Annemiek van Vleuten als absoluut hoogtepunt.
Toch is oud-renster Vera Koedooder kritisch over de Koninginnenrit naar Le Markstein in het L1-programma Tour de Limbourg.

Ster van de dag

De zevende etappe in de Tour de France Femmes werd op voorhand al naar uitgekeken en maakte de verwachtingen volledig waar. Annemiek van Vleuten wist te winnen na een solo van ruim 60 kilometer en zette een grote stap naar de eindoverwinning doordat ze met een verschil van ruim drie minuten won. "De ster van de dag voor mij", zegt wielrenster Jip van den Berg.

Grand Ballon

Ook Koedooder was onder de indruk van Van Vleuten, maar vindt dat de etappe, met drie bergen van de eerste categorie, misschien wat te veel van het goede is geweest. "Het waren misschien wel twee bergen teveel. Als ze alleen de Grand Ballon hadden gedaan was het al voldoende geweest."

UCI

Door het zware parcours ontstonden er grote verschillen tussen de rensters. "Op deze dagen is pijnlijk zichtbaar dat de top nog heel smal is. Als je ziet welk gat er zit tussen Van Vleuten en Vollering (nummer twee red.), maar ook de gaten daarachter." Volgens de oud-wielrenster moeten jonge rensters meer aandacht krijgen: "Ik vind dat de UCI veel meer de onder 23-categorie moet stimuleren en de wedstrijden moet opsplitsen. Het is belangrijk dat de UCI stappen gaat zetten. Deze etappe was te ambitieus."