Van Vleuten oppermachtig in Tour, Rooijakkers tiende

Annemiek van Vleuten komt juichend over de streep © ANP
Annemiek van Vleuten heeft met grote overmacht de zevende etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. Van Vleuten rondde een solo van ruim 60 kilometer af en neemt de gele trui over van Marianne Vos.
Parkhotel Valkenburg verloor de bolletjestrui aan een Limburgse ploeg. SD Worx heeft nu die trui met Demi Vollering, die als tweede eindigde in de etappe. De beste Limburgse van de dag werd Pauliena Rooijakkers uit Venray op de tiende plaats. Quinty Schoens uit Stein werd 47ste, Sabrina Stultiens uit Meijel eindigde als 65ste en Eva van Agt uit Maastricht werd 71ste.

Spektakelstuk

Met drie bergen van de eerste categorie beloofde de voorlaatste etappe van de Tour de France Femmes een spektakelstuk te worden. En dat spektakelstuk kwam er al op de Petit Ballon, de eerste klim van de dag. Annemiek van Vleuten van Team Movistar en Demi Vollering van SD Worx reden weg en de rest zou hen nooit meer terugzien. Femke Gerritse van Parkhotel Valkenburg had zich voorgenomen om haar bolletjestrui te verdedigen, maar kon geen moment het tempo van Van Vleuten en Vollering volgen.

Solo

Op 62 kilometer van de streep, op de Col du Platzerwasel, versnelde Van Vleuten. Vollering kon niet volgen en Van Vleuten begon aan een lange solo. Inmiddels was duidelijk dat Marianne Vos haar gele trui ging verliezen. Zoals verwacht kwam Vos tekort om mee te kunnen in het hooggebergte. Dat die gele trui naar Van Vleuten zou gaan werd ook al snel duidelijk. Ze bouwde al snel een grote voorsprong op en was tijdens de laatste klim al zeker van de overwinning. Aan de finish had Van Vleuten alle tijd om te genieten van haar dubbelslag. Demi Vollering van SD Worx eindigde op bijna 3,5 minuut als tweede en Cecilie Ludwig eindigde als derde.

Klassement

In het algemeen klassement heeft Van Vleuten een forse stap gezet naar de eindoverwinning. Met nog één etappe te gaan heeft Van Vleuten ruim drie minuten voorsprong op Vollering en ruim 4,5 minuut op Niewiadoma. Pauliena Rooijakkers is de beste Limburgse op de 34ste plaats.

Tour de Limbourg

In Tour de Limbourg wordt zaterdagavond teruggeblikt op de zevende etappe. Presentator Maurice de Heus en vaste gast Vera Koedooder ontvangen wielrensters Belle de Gast en Jip van den Bos. Tour de Limbourg is om 18:00 uur, 19:00 uur, 21:00 uur en 23:00 uur te zien op L1 televisie.