Kwalificatiekater Verstappen: tiende startplek in Hongarije

Verstappen in de chicane op de Hungaroring. © Orange Pictures
Max Verstappen zal zondag een inhaalrace moeten inzetten wil hij meestrijden om de podiumplekken in de Grand Prix van Hongarije.
In het slot van de kwalificatie ging vrijwel alles mis voor Verstappen en Red Bull: hij moest genoegen nemen met een zwaar teleurstellende tiende plek. George Russell (Mercedes) reed verrassend naar poleposition, voor het Ferrari-duo Carlos Sainz (tweede) en Charles Leclerc (derde).

Perez elfde

Op een opdrogende baan - het had immers geregend vóór de kwalificatie maar tijdens de sessie was het droog - leken alle grote namen aan de verwachtingen te voldoen door zich te plaatsen voor het allesbepalende gedeelte, Q3. Maar in het slot ging het mis voor Sergio Perez; de teamgenoot van Verstappen miste de slag en kwam niet verder dan de elfde plek.

Tegenslag

Ook voor Verstappen ging zeker niet alles van een leien dakje, want in zijn voorlaatste snelle ronde maakte hij een fout waardoor hij op een virtuele zevende startplek terechtkwam. Bij het aanzetten voor zijn laatste snelle ronde meldde hij bovendien vermogenverlies bij de Red Bull, wat een streep zette door alle ambities voor een goede startplek.

Russell

Voor Verstappen zat daardoor niets meer in het vat: hij noteerde door alle problemen de tiende tijd. Ferrari leek met Sainz op P1 en Leclerc op P2 volop te profiteren, maar Russell sloeg in extremis snoeihard toe: de Mercedes-coureur verraste iedereen door met een fabelachtige ronde zijn allereerste poleposition te claimen.

WK-leider

Het raceweekend op de Hungaroring is het laatste voordat de Formule 1 een zomerstop induikt. Verstappen weet al zeker dat hij dat als WK-leider doet. De Limburger heeft 63 punten meer dan zijn eerste achtervolger Leclerc (Ferrari).

Race

De Grand Prix van Hongarije begint zondag om 15:00 uur. De race is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing in L1's autosportprograma Pitlane: