Video: Oud-wereldkampioene ziet Tour als erkenning

Keetie van Oosten-Hage © Jean-Pierre Geusens
In haar actieve carrière was er nog geen Tour de France voor vrouwen, maar oud-wereldkampioene Keetie van Oosten-Hage ziet de huidige Tour de France Femmes wel als een erkenning, ongeveer 50 jaar na haar hoogtijdagen.
Van Oosten-Hage, tweevoudig wereldkampioene op de weg en viervoudig wereldkampioene op de baan, was vrijdagavond te gast in het L1-programma Tour de Limbourg.

Weinig wedstrijden

Waar Marianne Vos, Lorena Wiebes en Annemiek van Vleuten nu het Nederlandse vrouwenwielrennen op de kaart zetten, deed Van Oosten-Hage dat in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Van Oosten-Hage werd in 1968 als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen op de weg. In 1976 voegde ze daar nog een tweede wereldtitel aan toe. Doordat er destijds nog weinig (bekende) wielerwedstrijden waren voor vrouwen zoals de Tour de France Femmes of de voorjaarsklassiekers heeft Van Oosten-Hage niet zo'n grote erelijst als de eerder genoemde namen. Maar ze zette wel het Nederlandse vrouwenwielrennen (mede) op de kaart.

Erkenning

Mede door de Tour de France Femmes voelt Van Oosten-Hage waardering voor de prestaties uit die tijd: "Het is zeker een erkenning. Je ziet het de afgelopen decennia groeien en het is leuk dat al die wedstrijden er nu zijn."

Trofee

De beste Nederlandse wielrenster van het jaar krijgt sinds 1976 de Keetie van Oosten-Hage Trofee uitgereikt. Die prijs werd noodgedwongen in het leven geroepen, omdat Gerrit Schulte niet wilde dat 'zijn' Gerrit Schulte Trofee aan een vrouw zou worden uitgereikt.