Van Bommel en Antwerp ontdoen zich in return van stug Drita

Mark van Bommel wijst zijn ploeg Antwerp de weg in Kosovo. © Orange Pictures
Hoofdtrainer Mark van Bommel heeft met Royal Antwerp een eerste stap gezet richting deelname aan het hoofdtoernooi van de UEFA Europa Conference League.
Donderdagavond plaatste Antwerp zich voor de derde voorronde door in Kosovo af te rekenen met FC Drita: 0-2. Dat was na een doelpuntloos gelijkspel vorige week in Antwerpen nu voldoende om door te stoten.

Uur wachten

Drita, de nummer twee in Kosovo, had Antwerp in België al behoorlijk gefrustreerd en de Kosovaren hielden ook in eigen stadion behoorlijk lang stand. Pas na een uur voetbal kon Meerssenaar Van Bommel juichen, toen nota bene de Belgisch-Kosovaarse verdediger Laurent Krasniqi namens Antwerp de 0-1 op het bord zette.

Onder druk

Daarmee was de klus nog niet geklaard, want de achterstand was voor Drita het signaal om een offensief te ontketenen. De troepen van Van Bommel kwamen daarbij onder zware druk te staan, maar Antwerp hield stand. In de 99ste minuut maakte de ploeg aan alle onzekerheid een eind: Michel Ange Balikwisha tekende voor de Antwerpse 0-2, waarna direct het eindsignaal volgde.

Noorse opponent

Antwerp weet ook al wie haar tegenstander in de volgende ronde zal zijn: Lilleström SK, de nummer twee van de Noorse competitie. Lilleström rekende in de tweede voorronde in een Scandinavisch onderonsje hardhandig af met het Finse Seinajoen JK, dat in de return met een 5-2 nederlaag naar huis werd gestuurd.

Nog altijd 'de nul'

Het bereiken van de voorlaatste kwalificatieronde van de Conference League is een eerste mini-succesje voor Van Bommel, die tegelijkertijd wist dat Antwerp de torenhoge favoriet voor dit tweeluik was. Afgelopen weekend opende Antwerp bovendien de competitie met een 0-2 zege bij KV Mechelen. Onder leiding van Van Bommel incasseerde de ploeg in drie duels dus nog geen enkele tegentreffer.