Maarten van der Weijden wil wereldrecord fietskilometers

Voormalig Olympisch kampioen Maarten van der Weijden vlak voor de start van zijn recordpoging. © Jelle Pelser
Olympisch kampioen en ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden wil vanaf vrijdag proberen een nieuw wereldrecord te vestigen. Hij wil het record van de meeste fietskilometers verbeteren.
Daarvoor moet hij in zeven dagen ruim 3.500 kilometer wegtrappen. En dat gaat Van der Weijden doen in Landgraaf, op het Megalandterrein.

Grote boodschap

"Ik fiets van 5:00 uur in de ochtend tot 23:00 uur. Alleen voor een grote boodschap kom ik even van de fiets. Eten en drinken, ik doe het allemaal op de fiets", vertelt Van der Weijden. Hij slaapt in een huisje bij het Megalandterrein.

Extreme doelen

Het is niet de eerste wereldrecordpoging van de oud-zwemmer. Hij zwom bijvoorbeeld 32 uur tegen de stroom in. Maar waarom wil hij nu het wereldrecord fietskilometers aanvallen? "Ik hou van uitdagingen. Van extreme doelen", verklaart Van der Weijden. "En voor mij is het ook een training voor volgend jaar, als ik de Elfstedentriatlon ga doen. Dan ga ik niet alleen 200 kilometer fietsen, maar ook fietsen en wandelen. Dat duurt ongeveer een week en daarom ga ik nu ook een week fietsen."
Om het doel van 3.500 kilometer te halen, zal Van der Weijden elke dag minstens 500 kilometer moeten fietsen.