Tweede zege voor DSM in Tour: Wiebes wint massasprint

Lorena Wiebes © ANP
Lorena Wiebes heeft de vijfde etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De renster van Team DSM was in de massasprint de sterkste en boekte voor de tweede keer deze Tour een etappezege.
Marianne Vos werd derde en blijft in het geel. Parkhotel Valkenburg wist voor de vierde dag op rij de bolletjestrui te behouden. Quinty Schoens uit Stein werd de beste Limburgse op de 74e plaats. Eva van Agt finishte op de 78ste plek, Sabrina Stultiens uit Meijel werd 117e en Pauliena Rooijakkers uit Venray finishte als 118e.

Dispensatie

De vijfde etappe van de Tour de France Femmes was op voorhand al speciaal. Niet vanwege het parcours, maar vanwege de lengte. De organisatie van de Tour de France Femmes moest bij de UCI dispensatie aanvragen vanwege de lengte van 176 kilometer. Normaal gesproken mogen vrouwenkoersen maximaal 160 kilometer zijn.
Vier rensters vormden de kopgroep van de dag. Doordat zij geen bedreiging vormden voor de bolletjestrui van Femke Gerritse was Parkhotel Valkenburg na het eerste colletje van de dag alweer zeker van het behoud van de bolletjestrui.

Valpartij

Op 45 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij. Een groot deel van het peloton, onder wie Sabrina Stultiens en Eva van Agt, stond even te voet. Daarna ging het peloton weer in volle vaart richting Saint-Dié-des-Vosges en werden de laatste koplopers op 2,5 kilometer voor de streep ingehaald. Daardoor werd het een massasprint. In aanloop naar die sprint koos Elisa Longo Borghini de verkeerde weg waardoor ze buiten het parcours belandde. In de sprint zelf was Wiebes met afstand de sterkste voor Elisa Balsamo en Marianne Vos.

Geel

In het algemeen klassement heeft Marianne Vos door de bonificatieseconden steviger het geel om haar schouders. Haar voorsprong op Silvia Persico en Katarzyna Niewiadoma is nu 20 seconden. Eva van Agt is de beste Limburgse op de 37ste plaats.

Tour de Limbourg

In Tour de Limbourg blikken presentator Maurice de Heus en vaste analist Vera Koedooder donderdagavond terug op de vijfde etappe met zevenvoudig Paralympisch rolstoeltenniskampioen Esther Vergeer en Esther Crombag, viervoudig Nederlands kampioen op de tandem. Tour de Limbourg is om 18:00 uur, 19:00 uur, 21:00 uur en 23:00 uur te zien op L1 TV.