'Gravelwegen in Noord-Limburg onder de aandacht brengen'

Leo van Vliet © Jean-Pierre Geusens
Oud-wielrenner Leo van Vliet voert gesprekken om het rijden over gravelwegen in Noord-Limburg populairder en aantrekkelijker te maken. Op die manier wil Van Vliet de amateurwielrenners in onze provincie beter verdelen.
Van Vliet was woensdag te gast in het L1-programma Tour de Limburg vanuit Houthem. Daarin werd gesproken over de vierde etappe in de Tour de France Femmes. Die rit ging deels over gravelwegen.

Meeting

Van Vliet heeft woensdagmiddag een gesprek gehad met onder meer de provincie en Visit Zuid-Limburg om te kijken naar de mogelijkheden. "We hebben in Zuid-Limburg natuurlijk de heuvels, maar je hebt in Noord-Limburg mooie gravelwegen. Dus we zijn aan het kijken of we kunnen zorgen voor een betere verdeling." Van Vliet kan daar zijn steentje aan bijdragen als organisator van de Amstel Gold Race. "We hebben vanuit onze organisatie natuurlijk goede marketing." De oud-wielrenner reed onlangs nog zelf over de gravelwegen in het noorden van de provincie. "Het is een prachtig gebied om te fietsen."

Amstel Gold Race

Van Vliet heeft als koerdirecteur van de Gold Race een paar jaar geleden overwogen om gravelwegen in het parcours van de Amstel Gold Race op te nemen: "We hebben er naar gekeken toen onze wedstrijd erg op slot zat, maar dat hebben we gelukkig op een andere manier kunnen oplossen. Maar je moet geen gravelwegen in het parcours van de Amstel Gold Race opnemen als het niet nodig is", zegt hij stellig. De organisatie vond de oplossing destijds in het opzoeken van kleinere, smallere wegen in de buurt van Valkenburg waardoor aanvallers meer kans hebben op de overwinning. Iets wat ook is gebleken tijdens de recente edities van de enige wielerklassieker van Nederland.