SD Worx wint in Tour met Reusser, Parkhotel behoudt bergtrui

Marlen Reusser wint de vierde etappe van de Tour de France Femmes © ANP
Marlen Reusser heeft de vierde etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De Zwitserse van de Limburgse ploeg SD Worx won solo in Bar-sur-Aube. Marianne Vos behoudt de gele trui.
Parkhotel Valkenburg bleef opnieuw in het bezit van de bolletjestrui met Femke Gerritse. Eva van Agt uit Maastricht werd de beste Limburgse op de 40ste plek. Pauliena Rooijakkers uit Venray finishte als 59e, Quinty Schoens uit Stein werd 62ste en Sabrina Stultiens uit Meijel eindigde als 113de.

Twee kopgroepen

De vierde etappe was op voorhand al een rit om naar uit te kijken door de steile klimmetjes en de gravelstroken die in het parcours waren opgenomen. Bij het aanbreken van de eerste klimmetjes en gravelstroken werd een kopgroep van drie rensters gegrepen en kwam een uitgedund peloton op kop te rijden. Lorena Wiebes van Team DSM en bolletjestruidrager Femke Gerritse van Parkhotel Valkenburg zaten niet meer in die voorste groep. Zij werden al snel gelost. Desondanks behield Gerritse toch de bolletjestrui.

SD Worx

Op 22 kilometer van de finish koos Marlen Reusser van de Limburgse ploeg SD Worx voor een avontuur alleen. De Zwitserse, vorig jaar in Gennep winnaar van de tijdrit in de Simac Ladies Tour, bouwde een voorsprong op van 20 seconden. Daarachter reden enkele klassementsrenners op achterstand door pech, onder wie Annemiek van Vleuten en Marvi Garcia. Die laatste renster leek terug te keren, maar werd vervolgens aangereden door haar eigen ploegleidersauto. Van Vleuten verloor uiteindelijk geen tijd op de overige klassementsrenners.

Reusser

Marlen Reusser bouwde vooraan inmiddels haar voorsprong verder uit naar een minuut. Daarachter ontstond een groepje van drie rensters, maar ook zij konden de Zwitserse niet meer inhalen. Reusser kon al ruim voor de finish genieten van de overwinning. Évita Muzic werd tweede voor Alena Amialusika. Marianne Vos won de sprint van de favorietengroep, werd vijfde en behield het geel. Eva van Agt is de beste Limburgse in het algemeen klassement op de 37e plaats.

Tour de Limbourg

In het L1-programma Tour de Limburg wordt woensdagavond teruggeblikt op de vierde etappe. Presentator Maurice de Heus en vaste analist Vera Koedooder ontvangen Leo van Vliet, de koersdirecteur van de Amstel Gold Race. Tour de Limbourg is om 18:00 uur, 19:00 uur, 21:00 uur en 23:00 uur te zien op L1 TV.