Valkenburg wil Tour de France Femmes in 2024

De Cauberg in Valkenburg © Erwin Minkenberg
De gemeente Valkenburg aan de Geul voert verregaande gesprekken om in 2024 de Tour de France Femmes, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, naar Limburg te halen.
Dat zegt Daan Prevoo, burgemeester van het Geulstadje, in het L1-programma Tour de Limbourg.

Amstel Gold Race

Prevoo heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Den Haag in april gesprekken gevoerd over de mogelijkheden om de Tour de France voor vrouwen in 2024 naar Nederland te halen. "Christian Prudhomme, de grote baas van Tourorganisator ASO, was hier voor de Amstel Gold Race. Ik ben met hem en burgemeesters Jan van Zanen (Den Haag) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) naar onze wielergalerie in de Gemeentegrot gegaan. Vervolgens hebben we een hapje gegeten en onze ideeën besproken."

Olympische Spelen

Het jaartal 2024 is niet toevallig gekozen. In 2024 vinden namelijk de Olympische Zomerspelen in Parijs plaats. Daardoor wordt het in die periode lastig om wielerkoersen te organiseren in Frankrijk én specifiek rondom de hoofdstad. "We hebben nu een voorstel gedaan om met Den Haag en Rotterdam de Tour de France Femmes in 2024 naar ons te halen", zegt Prevoo. De burgervader is hoopvol over de komst van de vrouwentour naar Limburg. "Ik heb er een goed gevoel over", vertelt Prevoo die dinsdag nog contact had met Prudhomme.

Grand Départ

De provincie Limburg werkt al met Rotterdam en Den Haag samen om het Grand Départ van de Tour de France voor mannen naar Nederland te halen. Vorig jaar mei boden de gemeenten daarvoor een bidbook aan om de Tour de France te ontvangen in 2024 of 2025. Die ambitie is er nog steeds volgens Prevoo.

Uitdaging

"We hebben nu gezegd het fijn te vinden om twee Nederlandse etappes tijdens de Tour de France voor mannen in 2026 te hebben. Daar ligt nog een uitdaging, want een etappe van Zuid-Holland naar Limburg is te lang, ook voor de mannen. Dus dan moet er een tussenstop zijn. Misschien moeten we daar nog contact over hebben met Paul Depla (burgemeester van Breda red.). Daarvoor moet nog iets bedacht worden."

Tour de France Femmes

Dit jaar wordt voor het eerst in bijna twee decennia een volwaardige Tour de France voor vrouwen georganiseerd. De rensters zijn afgelopen zondag vertrokken in Parijs en finishen komende zondag bovenop La Planche des Belles Filles in de Vogezen. Bij de Tour de France Femmes is een flinke Limburgse inbreng met vier provinciale rensters en drie Limburgse ploegen.

2006

De laatste keer dat een Touretappe finishte in Limburg was in 2006. Toen kwamen de renners vanuit het Luxemburgse Esch-sur-Alzette en werd er gefinisht in Vilt na een beklimming van de Cauberg.