Video: Handbikester Gwen van Rosmalen beklom de Ventoux

Gwen van Rosmalen © Jean-Pierre Geusens
De Mont Ventoux beklimmen is voor menig amateurwielrenner al een hele uitdaging, maar Gwen van Rosmalen uit Venlo wist een paar weken geleden de top van de 'Kale Berg' te bereiken in haar handbike.
Van Rosmalen zit in die handbike na een zwaar ongeluk ruim tien jaar geleden. In Tour de Limbourg vertelde Van Rosmalen over het ongeluk en de stichting die ze heeft opgericht.

Vrachtwagen

In 2010 ontsnapte Van Rosmalen ternauwernood aan de dood bij een zwaar ongeluk: "Ik ben eigenlijk meegesleept door een vrachtwagen en daarbij is mijn hele wervel kapot gegaan en zijn mijn benen verlamd geraakt." Van Rosmalen wilde echter weer gaan sporten en vond het plezier in het handbiken. "Sindsdien heb ik al veel bereikt en ik ben van plan nog meer doelen te bereiken." Die doelen kan Van Rosmalen bereiken door mensen die haar stichting steunen. "Door die donaties kan ik onder meer vervoer, reparaties aan de handbike en natuurlijk de kosten van het verblijf betalen."

Stichting

Maar Van Rosmalen helpt ook andere mensen met haar stichting. En daarvoor gaat ze tot het uiterste: "Ik heb drie weken geleden de Mont Ventoux beklommen voor KidzBase in Venlo. Zij helpen kinderen die het moeilijk hebben en steunen hen op allerlei vlakken." Daarnaast zamelt Van Rosmalen met haar stichting geld in voor de wielerbaan waar ze traint. Zo wordt daar binnenkort een 24-uursmarathon georganiseerd. "Daarmee kunnen we ook weer geld ophalen voor andere goede doelen. Dat ik op die manier mensen kan helpen vind ik mooi", besluit de Venlose.