Video: SD Worx toonaangevend in het vrouwenwielrennen

Erwin Janssen, de teammanager van SD Worx © Jean-Pierre Geusens
SD Worx is in de afgelopen twaalf jaar uitgegroeid van een kleine Limburgse ploeg tot een grote internationale wielerploeg.
Teammanager Erwin Janssen vertelde in het L1-programma Tour de Limbourg over de groei van SD Worx, de crowdfunding voor Amy Pieters en de geruchten over de transfer van Lorena Wiebes naar SD Worx.

Budgetten

SD Worx begon in 2010, toen nog als Dolmans Landscaping en later bekend als Boels-Dolmans. Sinds vorig jaar is de ploeg bekend onder de huidige naam. "Er is veel gebeurd de afgelopen tien jaar. Alleen al als je kijkt naar budgetten", vertelt Janssen. "We begonnen met een budget van 150.000 euro en zo zijn we gaan groeien met onder meer de komst van grote rensters als Elizabeth Armitstead en Ellen van Dijk. En parallel daaraan probeer je je dan te professionaliseren."

Onderscheidend

Janssen heeft wel een idee waarom SD Worx een grote naam is in het vrouwenwielrennen. "Wij kijken wel naar het mannenwielrennen, maar we proberen altijd om een typische vrouwenploeg te zijn. Daarin zijn we onderscheidend. Daardoor kiezen sommige dames bewust voor ons."

Amy Pieters

De afgelopen jaren waren er veel hoogtepunten voor de ploeg, maar eind vorig jaar was er ook een groot dieptepunt. Renster Amy Pieters kwam ten val tijdens een training en belandde met hersenletsel in coma. In april ontwaakte Pieters uit haar coma. "Naar omstandigheden gaat Amy vooruit", zegt Janssen over de gezondheid van Pieters. "Het blijft natuurlijk lastig. We proberen haar en haar familie te helpen door een crowdfunding. Daarmee hebben we nu al 115.000 euro opgehaald." Zondag reden de rensters van SD Worx in de eerste etappe in een tenue dat is ontworpen door Amy Pieters. Die tenues worden nu te koop aangeboden.

Lorena Wiebes

Janssen reageerde in Tour de Limbourg ook op de geruchten dat Lorena Wiebes, zondag winnaar van de eerste etappe van de Tour de France Femmes, naar SD Worx zou komen. "Ik las de berichten zondag en hoorde dat Wiebes maandag zelf had gezegd dat ze een nieuwe ploeg heeft. Wiebes zou zeker bij ons passen, maar veel andere topploegen zouden haar ook willen hebben", reageert Jansen enigszins ontwijkend op de vraag of Wiebes naar de Limburgse ploeg komt.