Vos wint in Provins, Parkhotel Valkenburg behoudt bergtrui

Femke Markus van Parkhotel Valkenburg in de bolletjestrui © Orange Pictures
Marianne Vos heeft in de tweede etappe van de Tour de France Femmes een dubbelslag geslagen. Vos won de etappe en nam de gele trui over van Lorena Wiebes van DSM.
Parkhotel Valkenburg kende ook een goede dag. De Limburgse wielerploeg behield met Femke Markus de bolletjestrui. Sabrina Stultiens uit Meijel zat in de kopgroep en eindigde uiteindelijk als 109de. Pauliena Rooijakkers uit Venray werd de beste Limburgse op de 65ste plaats. Eva van Agt uit Maastricht werd 74ste en Quinty Schoens uit Stein viel, maar kon verder en finishte als 77ste.

Bergsprintje

De tweede etappe kende zoals verwacht een snelle start. Aan het begin van de etappe zat namelijk het enige klimmetje van de dag waardoor de bergtrui van Femke Markus van Parkhotel Valkenburg kon worden aangevallen. Er ontstond een kopgroep van vier rensters met onder meer Sabrina Stultiens en Femke Gerritse van Parkhotel Valkenburg. Die laatste renster zorgde ervoor dat de aanval op de bolletjestrui kon worden afgeslagen door het bergsprintje te winnen. Uiteindelijk behield Markus de bolletjestrui door een betere klassering in het algemeen klassement.

Valpartijen

De harde wind zorgde voor nervositeit in het peloton waardoor de koplopers al werden gegrepen op 80 kilometer van de finish. Daarna bleef het peloton samen, maar bleef het ook nerveus. Die nervositeit zorgde voor een reeks valpartijen. Onder meer Quinty Schoens, Marta Cavalli, de winnares van de Amstel Gold Race, Cecilie Luwdig en Nicole Frain van Parkhotel Valkenburg gingen tegen de vlakte. De valpartijen zorgde voor een slagveld in het peloton en er ontstonden diverse groepen met rensters.

Waaiers

In de laatste 15 kilometer kwam het toch nog tot waaiers. Het zestal Marianne Vos, Maike van der Duin, Elisa Longo Borghini, Elisa Balsamo, Katarzyna Niewiadoma en Silvia Persico kwam daarbij aan kop te rijden. De zes werkten goed samen en gingen onderling bepalen wie de rit zou gaan winnen. Waar een aantal koploopsters zich niet konden bedwingen, bleef Vos rustig en won ze overtuigend de sprint voor Persico en Niewiadoma.
In het algemeen klassement heeft Vos nu tien seconden voorsprong op Persico. Annemiek van Vleuten miste de slag en staat nu 18de in het klassement op 50 seconden. De beste Limburgse in het algemeen klassement is Pauliena Rooijakkers op 3 minuten en 7 seconden achterstand ten opzichte van Vos.

Tour de Limbourg

Maandagavond wordt op de tweede etappe teruggeblikt in een nieuwe uitzending van Tour de Limbourg vanuit Houthem. Presentator Maurice de Heus en vaste analist Vera Koedooder ontvangen manager Erwin Janssen van SD Worx en handbikester Gwen van Rosmalen. Het programma is m 18:00 uur, 19:00 uur, 21:00 uur en 23:00 uur te zien op L1 TV.