DSM en Parkhotel Valkenburg kleuren eerste Tourrit

Lorena Wiebes © Orange Pictures
De Limburgse ploegen hebben de eerste rit van de Tour de France Femmes gekleurd. Lorena Wiebes van Team DSM won de rit en veroverde de eerste gele trui.
Wiebes was de sterkste in de massasprint in Parijs. Een andere Limburgse ploeg, Parkhotel Valkenburg, kende een mooie dag met het veroveren van de bolletjestrui. Pauliena Rooijakkers uit Venray werd de beste Limburgse van de dag op plek 72. Eva van Agt uit Maastricht finishte als 77ste, Sabrina Stultiens uit Meijel werd 93ste en Quinty Schoens uit Stein rondde als 95ste de eerste Tourrit af.

Parkhotel Valkenburg

Om 13:30 uur vertrokken 144 rensters aan de eerste Tour de France voor vrouwen in bijna 20 jaar. De vrouwen kregen een parcours voorgeschoteld van twaalf lokale rondes op de Champs Élysées in Parijs. Vooraf werd er al sterk rekening gehouden met een massasprint, maar toch waren er rensters die voor de aanval kozen. Onder meer Parkhotel Valkenburg liet zich zien via Mischa Bredewold en Femke Markus.

Bolletjestrui

Onderweg werd ook de eerste bolletjestrui vergeven. In de negende ronde was Markus de snelste in een sprintje tegen Anne Dorthe Ysland richting de Arc de Triomphe. Daardoor rijdt Markus maandag rond in de bolletjestrui. Achteraan werd ondertussen hard gevallen, waardoor de Belgische Alana Castrique de eerste uitvalster werd van de Tour de France Femmes.

Massasprint

Nadat koploopster Gladys Verhulst, ploeggenote van Eva van Agt, als laatste vluchter werd gegrepen kwam er de verwachte massasprint. Daarin werd het een gevecht tussen Lorena Wiebes en Marianne Vos. Uiteindelijk was het Wiebes die juichend over de streep kwam en de eerste gele trui veroverde. Ook de groene trui is voor de renster van DSM.

Tour de Limbourg

In Tour de Limbourg wordt zondagavond teruggeblikt op de eerste etappe. Maurice de Heus en vaste analist Vera Koedooder ontvangen oud-schaatsster Ireen Wüst en journalist Manon Colson in Houthem. Om 18:00 uur, 19:00 uur, 21:00 uur en 23:00 uur op L1 TV.