Oranjevrouwen uitgeschakeld op EK na verlenging

Lynn Wilms © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalvrouwen zijn er niet in geslaagd om de halve finales van het EK in Engeland te bereiken. In Rotherham was Frankrijk na verlenging met 1-0 te sterk. Het winnende doelpunt werd gescoord uit een penalty die werd veroorzaakt door Dominique Janssen.
Door de uitschakeling is Nederland de Europese titel kwijt. Lynn Wilms en Dominique Janssen stonden in de basis. Janssen speelde de hele wedstrijd, Wilms werd vijf minuten voor het einde van de verlenging gewisseld vanwege een blessure. Romée Leuchter begon op de bank, maar mocht in de tweede verlenging invallen om een gelijkmaker te forceren.

Wijzigingen

Met het vertrek van de geblesseerde Lieke Martens en de terugkeer van Vivianne Miedema moest bondscoach Mark Parsons keuzes maken voor de opstelling tegen Frankrijk. Parsons besloot daar bovenop ook een aantal andere wijzigingen door te voeren. Daardoor stond Dominique Janssen gepositioneerd als centrale verdediger in plaats van als linksback. Lynn Wilms was zoals altijd te vinden op de positie van rechtsback.

Schrikken

Frankrijk had zoals verwacht het meeste balbezit in het begin van de wedstrijd. Na een kwartier namen de Franse vrouwen nog meer het heft in handen en creëerden ze een aantal mogelijkheden. Voor Janssen was het even schrikken toen ze een harde voorzet bijna in eigen doel liet belanden. Daarna volgde een golf van Franse aanvallen. Frankrijk schoot op de paal en zag verdedigster Stefanie van der Gragt twee keer redding brengen op en vlak voor de doellijn. Het mocht dan ook een wonder genoemd worden dat het 0-0 stond bij de rust.
Dominique Janssen © Orange Pictures

Onderscheiden

Ook in het eerste kwartier na rust was Frankrijk de betere op het veld, maar echte kansen kreeg het niet. Na een uur spelen kwam Oranje beter in de wedstrijd, kon het de bal beter in de ploeg houden en kreeg het mogelijkheden via Vivianne Miedema en Van der Gragt. Aan de andere kant bleef ook Frankrijk kansen krijgen, maar keepster Daphne van den Domselaar wist zich, niet voor het eerst dit toernooi, te onderscheiden. Oranje was in de tweede helft gelijkwaardiger aan Frankrijk, maar kon dat niet uitdrukken in het creëren van (grote) kansen. Frankrijk kreeg nog wel twee grote kansen om het duel binnen 90 minuten te beslissen via Grace Geyoro en Wendie Renard.

Verlenging

In de verlenging bleven grote kansen in eerste instantie uit. In de 100e minuut werd de scheidsrechter echter naar het videoscherm geroepen na een actie van Janssen op Kadidiatou Diani. De scheidsrechter ging mee met de VAR en legde de bal op de stip. Ève Périsset bleef daarna koel vanaf elfmeter: 1-0. Oranje moest nu scoren om strafschoppen te forceren. Daarom bracht bondscoach Parsons Romée Leuchter als extra spits. Grote kansen wisten de Oranje Leeuwinnen echter niet meer te creëren.