Knetemann: 'ASO niet opeens redder van vrouwenwielrennen'

Roxane Knetemann © L1 (Bram Becks)
Oud-wielrenster Roxane Knetemann kijkt uit naar de Tour de France Femmes in jaren, maar plaatst wel een kanttekening rondom de populariteit van de koers. "Het is niet zo dat organisator ASO plots de redder is van het vrouwenwielrennen."
Knetemann deed haar uitspraken in het L1-programma Tour de Limbourg.

20 jaar

De Tour de France voor vrouwen staat zondag na bijna 20 jaar weer op het programma. Nadat de afgelopen jaren organisator ASO de eendagskoers La Course organiseerde op hetzelfde parcours als de mannen, komt de ASO dit jaar met een achtdaagse rittenkoers op een speciaal samengesteld parcours. "Dat is heel mooi, maar de ASO springt op een denderende trein", verwijst Knetemann naar de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen en de vele koersen die er de afgelopen jaren al zijn bijgekomen. "Het zijn niet opeens de redders van het vrouwenwielrennen."

Media-aandacht

Knetemann is wel blij dat het vrouwenwielrennen nu veel aandacht krijgt door de Tour de France Femmes. "De media-aandacht is immens." Daarnaast merkt Knetemann dat er nog wel meer zaken verschillend zijn ten opzichte van andere koersen. "Je merkt voornamelijk bij rensters en ploegleiders dat er meer van hen wordt verwacht. Daarnaast willen sponsoren erbij zijn en hebben rensters er alles aan gedaan om in de selectie te komen van hun ploeg."

Sponsoren

De oud-wielrenster, die de komende week bij de NOS commentaar geeft bij de Tour de France Femmes, denkt dat de komst van een Tour de France voor vrouwen ook weer kan bijdragen aan de groeiende populariteit van het vrouwenwielrennen. "Er komt steeds meer media-aandacht en dat maakt het aantrekkelijker voor sponsoren."

Verkenning

Oud-renster Vera Koedooder, die in 2014 en 2015 meereed in La Course, kijkt uit naar de komende week. "Het zijn historische dagen. Er doen veel Nederlandse toppers mee en ik kan eigenlijk niet wachten tot het begint." Koedooder merkt ook het enthousiasme bij de rensters. "Heel veel vrouwen hebben flink wat etappes verkend. Het hele peloton is er écht klaar voor."