Philippe Gilbert sluit wielerloopbaan af in Valkenburg

Philippe Gilbert won onder andere de Amstel Gold Race in 2011. © ANP
De Belgische wielrenner Philippe Gilbert (40) sluit zijn loopbaan van twintig jaar af in wielerstad Valkenburg.
Zaterdag 15 oktober zal de omgeving van de Cauberg volledig in het teken staan van het afscheid van de profwielrenner uit Verviers.

Veel successen in Geulstadje

Gilbert wordt beschouwd als één van de beste wielrenners die België heeft gekend. Hij heeft meer dan 30 profzeges op zijn naam staan, variërend van winst in de Ronde van Vlaanderen en zeven etappes in de Ronde van Spanje en eentje in de Tour de France. In 2012 kroonde hij zich in Valkenburg tot wereldkampioen en in het Geulstadje won hij in totaal vier keer de Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014 en 2017). Niet zo gek dus dat hij juist op deze plaats zijn laatste rondje zal fietsen.

'Altijd dankbaar voor zijn'

Valkenburg aan de Geul zegt de wielrenner in zijn hart te hebben gesloten en vereeuwigde hem in de ondergrondse wielergalerij in de gemeentegrot. "Ik ben super trots dat zo'n grote wielrenner ervoor kiest om zijn afscheid te vieren in onze gemeente. We zullen Philippe met open armen en in een bijzonder warme sfeer in onze gemeente ontvangen. De laatste keer dat hij als profwielrenner de Cauberg gaat beklimmen zullen onvergetelijk voor hem worden. Philippe Gilbert is een echte wielerambassadeur voor onze gemeente en daar zullen we hem altijd dankbaar voor zijn", zegt burgemeester Daan Prevoo.

Fietstocht, boek en uitzwaaien

Het programma start zaterdag 15 oktober om 8:30 uur met een fietstocht voor publiek. Verder is er een signeersessie van zijn huldeboek en rond 15:00 uur kunnen wielerfans hem uitwuiven. Vorig jaar april werd bekend gemaakt dat Gilbert eind 2022 zijn fiets aan de haak zal hangen. Dan loopt ook zijn contract bij Lotto-Soudal af.
Philippe Gilbert stond al vier keer op het hoogste podium van de Amstel Gold Race. © Orange Pictures