Het echte werk begint voor Van Bommel: 'Er is altijd druk'

Mark van Bommel op de persconferentie voorafgaand aan Royal Antwerp FC - FC Drita © Orange Pictures
Mark van Bommel weet dat ook in België de eerste klap een daalder waard is. Een goede start is van groot belang in zijn allereerste officiële duel als coach van Royal Antwerp FC, donderdagavond tegen FC Drita.
De ploeg uit Kosovo is om 19:00 uur de tegenstander van Antwerp in de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League, het derde Europees clubtoernooi. Volgende week volgt de return.

Lange route

Laat een ding duidelijk zijn: de weg naar Europees succes is, alleen al als je naar de route kijkt, nog lang. Mocht Antwerp in een tweeluik Drita weten af te schudden, dan wachten nog twee voorrondes voordat het hoofdtoernooi van de Conference League bereikt is. Op dat moment telt de weg naar een finale nog minimaal dertien wedstrijden. Saillant detail: Feyenoord, vorig jaar finalist in de Conference League, begon zijn zegetocht tegen... inderdaad, FC Drita.
En dat weet ook Van Bommel. "Laten we hopen dat wij doorkomen en dan dezelfde route bewandelen als Feyenoord", zo zei de coach uit Maasbracht woensdag op de persconferentie. "Maar dat zal niet makkelijk worden. Vorig seizoen werd er vrij gemakkelijk over gedacht in Nederland. Ach, Drita uit Kosovo, daar moet Feyenoord zo overheen lopen. Nou, dat was kantje boord."
Mark van Bommel betreedt de perszaal in het stadion in Antwerpen. © Orange Pictures

Vier ton

Daar is geen woord aan gelogen. Door het bereiken van de finale lijken de hobbels die Feyenoord onderweg tegenkwam nog wel eens vergeten te worden, maar de Rotterdammers klopten de Kosovaren pas in de 90ste minuut van de returnwedstrijd. Toch zou een uitglijder tegen Drita ook voor Antwerp en Van Bommel desastreus zijn. De nummer twee van Kosovo van het afgelopen seizoen heeft geen enkele speler met een geschatte marktwaarde hoger dan vier ton.
Ter vergelijking: Van Bommel heeft 28 spelers die wel aan dat criterium voldoen. En daar zitten bekenden bij. Toby Alderweireld (121 interlands) en Radja Nainggolan (30 interlands) zijn grote namen in België. De net als Alderweireld deze zomer binnengehaalde Vincent Janssen speelde vorige maand nog in het Nederlands Elftal, de Zwitser Michael Frey scoorde vorig seizoen 22 keer en spelers als Ritchie de Laet, Birger Verstraete en Viktor Fischer speelden al in Europese topcompetities.
Met Toby Alderweireld (centraal op de foto) haalde Antwerp een klasbak binnen. Rechts Oranje-international Vincent Janssen. © Orange Pictures

Geen garantie en geen waarschuwing

In Nederland vond FC Antwerp coach Van Bommel én de veelbesproken technische baas Marc Overmars. Aan ambities dus geen gebrek. "Dat stralen we ook uit als je ziet wat hier allemaal gebeurt, als je kijkt naar de stappen die we maken", vindt Van Bommel. "Die stappen maken we op het veld, maar ook in de organisatie. Het is geen garantie dat wij alles ineens gaan winnen. Dat is geen waarschuwing, maar zo is het gewoon. Druk is er altijd. Die leggen we onszelf ook op."

Controlfreak

Het is bekend dat Van Bommel niet schroomt de lat hoog te leggen. Als speler ging hij altijd tot het gaatje en als coach verwacht hij niets minder van zijn spelers en andere collega's. Critici bombardeerden hem regelmatig tot controlfreak. "Zo zie ik het niet", zei Van Bommel bij zijn presentatie. "Ik wil dat voor mijn spelers alles goed geregeld is. Als ik mensen binnen mijn organisatie vragen stel, betekent dat niet dat ik een controlfreak ben. Als mensen me dan met argumenten een antwoord kunnen geven, is dat heel normaal. Ik noem dat topsportmentaliteit."
Feit is dat Van Bommel zijn eerste twee trainersklussen, anderhalf jaar bij PSV en nog geen half jaar bij VfL Wolfsburg, beide niet mocht afmaken. "Dat is niet prettig", erkende de voormalig middenvelder onlangs al. Maar het heeft de in Meerssen woonachtige trainer ook gevormd: een coach die logischerwijs zijn eigen visie op beide ontslagen heeft, maar die er ook lering uit heeft getrokken. "De drijfveer is er."
Van Bommel als coach langs de lijn tijdens de oefenwedstrijd Antwerp-Dynamo Kiev. © Orange Pictures

Brede top

Antwerp wil de gevestigde orde in België aanvallen. Dat is de laatste jaren Club Brugge, maar ook clubs als RSC Anderlecht, Racing Genk en het verrassende Union St. Gillis zijn tot uitschieters in staat. Net als Antwerp, dat kan bogen op multimiljonair en tevens clubeigenaar Paul Gheysens. Als het gaat om het perspectief op eremetaal, lijken de kans én de valkuil even groot: met de brede top die het Belgisch voetballandschap heeft, zien veel teams kansen op eremetaal. Maar er is nul zekerheid.

Debuutdebacle

Het onderstreept het belang van een goede start, ook al is dat in de Conference League. Van Bommel en Antwerp krijgen als eerste de kans een goede impressie achter te laten en dan lijkt Drita een ideale schietschijf. Voor Van Bommel is te hopen dat een debuutdebacle zoals vorig seizoen hem bespaard blijft. Toen wisselde hij als coach van Wolfsburg één keer te vaak in het bekerduel tegen Preussen Münster. Daarop knikkerde de Duitse voetbalbond Wolfsburg uit het toernooi.
Op 24 juli is er de competitiestart, als Antwerp start met een uitduel tegen KV Mechelen. Maar eerst wacht dus een dubbele ontmoeting met de Kosovaren van Drita. Of ook voor Van Bommel geldt dat driemaal scheepsrecht is, zal na donderdag nog niet geconcludeerd kunnen worden. Maar het kan wel het begin zijn van de persoonlijke revanche én de échte revival van 'The Great Old' FC Antwerp.