Twee goals invalster Leuchter helpen Oranje naar winst

Een juichende Romée Leuchter uit Schinveld © Orange Pictures
De Oranjeleeuwinnen met Lieke Martens, Dominique Janssen, Lynn Wilms en invalster Romée Leuchter hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK voetbal. Het Nederlands elftal won op Bramall Lane in Sheffield met een sterke slotfase met 4-1 van Zwitserland. Met twee treffers was Leuchter uit Schinveld van grote waarde voor Oranje.
De vrouwen eindigen als tweede in de poule en moeten het zaterdag tegen Frankrijk opnemen.

Begin

Zwitserland, trok vanaf het begin fel ten aanval. Na bijna een kwartier spelen moest Daphne van Domselaar alle zeilen bijzetten om een schot van Sandy Maëndly uit de kruising te tikken. Oranje kwam daarna meer in het spel én vaker op de helft van de tegenstander.

Kansen

Halverwege de eerste helft ging Lineth Beerensteyn alleen op het Zwitserse doel af, werd door keepster Gaelle Thalmann onderuit gehaald, maar de VAR zag geen reden Oranje een strafschop te geven. Nederland kreeg daarna meerdere kansen, maar de Zwitserse doelvrouw stond haar mannetje en voorkwam dat Nederland op voorsprong kwam. Aanvallen van Spitse, Roord en Groenen werden daarna gestopt.
Ver in de eerste helft redde Van Domselaar op een kopbal van Geraldine Reuteler na een prima voorzet van Ana-Maria Crnogorcevic. Kort daarna stopte Stefanie van der Gragt een Zwitserse counter. Oranje had moeite met Zwitserland en sloot de eerste helft met een 0-0 stand af.

Tweede helft

Drie minuten na de hervatting kwam Nederland op voorsprong toen Stefanie van der Gragt de bal uit een hoekschop van Sherida Spitse de bal richting het Zwitserse doel kopte en Ana Maria Crnogorcevic het leer in eigen doel werkte. Vier minuten later was het 1-1 toen Geraldine Reuteler de bal langs Daphne van Domselaar in het doel schoot. Even later ontsnapte Nederland aan een achterstand toen Van Domselaar twee schoten van Coumba Sow keerde. Nederland kreeg daarna enkele kansen, maar ook de Zwitsere vrouwen bezorgden Van Domselaar werk. Een lage voorzet van Crnogorcevic werd door de keepster over de lat getikt.

Leuchter

Een kwartier voor tijd werden de weinig opvallende Lieke Martens en Lineth Beerensteyn vervangen door Esmée Brugts en Romée Leuchter uit Schinveld. Leuchter kreeg kort daarna de kans Oranje op voorsprong te brengen. Zij ging alleen op Thalmann af, maar de Zwitserse goalie keerde met haar been haar schot. In de rebound werd ook het schot van Van de Donk gestopt. Een schot van Victoria Pelova werd daarna door Thalmann gestopt, maar de sluitpost moest even later capituleren toen Romée Leuchter een voorzet vanaf rechts van Lynn Wilms binnen kopte. Het was Leuchters eerste treffer in Oranje.

Opnieuw

In de slotfase schoot invalster Brugts op de paal, maar liet Pelova de Oranje aanhang juichen door de bal uit een voorzet in het doel te werken en Nederland een 3-1 voorsprong te bezorgen. In blessuretijd bepaalde Romée Leuchter de eindstand van deze thriller op 4-1.