'Alpe d'Huez is de feestdag van de wielersport'

Voor de wielerfans is de aankomst van de Tour op Alpe d'Huez één groot feest. © L1 (Maurice Jessen)
De wielrenners in de Tour de France beklommen donderdag de 21 genummerde haarspeldbochten naar het skidorpje Alpe d'Huez. Volgens de wielerkenners is deze etappe de feestdag van de wielersport.
Tienduizenden wielerfans gingen in alle vroegte de berg op om een mooi plekje te vinden. Hun wielerhelden van dicht bij zien en er één groot feest van maken is het motto.

Carnaval in de Alpen

De Limburgse wielerjournalist Raymond Kerckhoffs geeft aan dat de Tour in de Alpen één groot feest is: "Alpe d'Huez is dan de hoofdplaats van het carnaval in de Alpen."

Nieuwe ideeën opdoen

Naast genieten van de sfeer moeten sommige mensen ook een beetje aan hun werk denken, bijvoorbeeld Roy Packbier. Hij is organisator van onder andere de Volta Limburg Classic en de Amstel Gold Race. Hij kijkt goed om zich heen om nieuwe ideeën op te doen voor zijn eigen wedstrijden.

Uitnodiging

Bovendien is Packbier door de Tour-directie uitgenodigd om tijdens de Alpen-etappe hun gast te zijn. "Ik weet niet of ik Tour de France-directeur Christian Prudhomme te spreken krijg. Hij heeft het natuurlijk heel erg druk." Packbier kreeg vorig jaar een telefoontje van Prudhomme om de Amstel Gold Racen van datum te wisselen met de kasseienklassieker Parijs-Roubiax. Dit was nodig omdat de Franse presidentsverkiezingen op dezelfde dag plaatsvonden.