Oranjevrouwen tonen veerkracht op EK

Oranjeleeuwinnen Martens en Van de Donk juichen na de winnende treffer tegen Portugal. © Orange Pictures
Door een zwaarbevochten 3-2 zege op Portugal heeft het Nederlandse elftal op het EK voor vrouwen zichzelf een uitstekende dienst bewezen.
Met drie punten op zak en met basisplaatsen voor het Limburgse trio Lieke Martens, Dominique Janssen en Lynn Wilms heeft Oranje plaatsing voor de knock-outfase van het EK in Engeland volledig in eigen hand. En dat ondanks alle blessure-en coronaperikelen in aanloop naar het cruciale duel met de Portugezen.

Spanning

De twee kopgoals van Damaris Egurrola en Stefanie van der Gragt gaven de Leeuwinnen de gewenste kickstart, zonder dat de ploeg verder gevaarlijk werd. Maar vlak voor rust tikte Janssen heel licht Diana Silva aan. De VAR greep in en scheidsrechter Martincic wees alsnog naar de stip: de 2-1 door Carola Costa bracht de spanning helemaal terug.

Veerkracht

Direct na de pauze kopte Silva tussen Janssen en Van der Gragt raak en bracht Portugal zo weer naast Nederland. Maar Oranje knokte zich terug. De VAR trok eerst nog lijntjes om een goal van Jill Roord af te keuren, maar na een uur spelen zette Danielle van de Donk Oranje alsnog op voorsprong. De ex-speelster van VVV-Venlo krulde de bal, op aangeven van de verder anonieme Martens, van buiten het strafschopgebied op prachtige wijze in de bovenhoek. Onhoudbaar voor de kleine Portugese keeper Pereira.

Koploper

Door de zege leidt Nederland nu in groep C, samen met Zweden. Beide landen hebben vier punten uit twee duels. Maar Nederland staat op basis van gescoorde doelpunten op de eerste plek. Zondag speelt Oranje de derde en laatste groepswedstrijd, dan is Zwitersland de tegenstander.