Verstappen slaat met poleposition direct toe in Oostenrijk

Verstappen in actie op de Red Bull Ring, omringd door de kleuren van de Oostenrijkse vlag. © Red Bull
Tienduizenden Max Verstappen-fans op de Red Bull Ring hebben hun held vrijdag de snelste tijd zien rijden in de kwalificatie voor de sprintrace, die zaterdag verreden wordt.
Verstappen was in Oostenrijk een fractie sneller dan de beide Ferrari's, die allebei minder dan één tiende van een seconde toegaven. Charles Leclerc reed de tweede tijd, Carlos Sainz de derde.

Sprintrace

Het weekend in Oostenrijk wijkt af van de meeste andere F1-raceweekenden. Zaterdag staat een sprintrace van 24 rondes op het programma. Verstappen start, door zijn ijzersterke kwalificatie, dan vooraan. De winnaar van de sprintrace, die zaterdag om 16:30 uur op de rol staat, strijkt 8 WK-punten op én begint de 'gewone' race op de beste startpositie. Die race begint zondag om 15:00 uur.

Crash Hamilton

Terwijl voordurend oranje rook - afkomstig van de Verstappen-tribunes - op het asfalt neerdaalde, schopten alle grote namen het tot de slotfase van de kwalificatie. Dat slot werd onderbroken toen Lewis Hamilton pal voor één van de Verstappen-tribunes op hoge snelheid van de baan schoot. Zijn Mercedes kwam met een behoorlijk harde klap zijwaards tot stilstand tegen de bandenstapels.
Verstappen en een Verstappen-tribune. © Red Bull Content Pool

In extremis

Toen de sessie hervat werd was het debacle voor Mercedes al snel compleet, want ook George Russell vloog van de baan. De twee Mercedessen lijken daardoor zaterdag achteraan te starten. In de strijd om poleposition had Verstappen de beste papieren, totdat zowel Leclerc als Sainz bij het vallen van de vlag zijn tijd overtroffen. In extremis stak Verstappen de twee Ferrari's alsnog de loef af; een orkaan aan gejuich was het gevolg.

Uitstekende balans

Verstappen presteert al jaren bijzonder sterk op de Red Bull Ring, die als thuishonk geldt voor zijn Oostenrijks team. De Limburger won er al vier keer, iets wat hem op geen enkel ander circuit lukte. Ook in sprintraces komt Verstappen vaak sterk voor de dag. De enige andere sprintrace dit seizoen, in Imola, wist hij te winnen.

WK

In het wereldkampioenschap verdedigt Verstappen een voorsprong van 34 punten op teamgenoot en achtervolger Sergio Perez. Dat aantal van 34 is ook het maximaal aantal punten dat een coureur dit weekend zou kunnen grijpen. Leclerc (Ferrari) is met 43 punten achterstand op regerende wereldkampioen Verstappen de nummer drie in het WK.
Bekijk de voorbeschouwing op de GP van Oostenrijk in L1's autosportprogramma Pitlane: