Verstappen zet de toon op oranje Red Bull Ring

Beeld vanaf de Verstappen-tribunes tijdens de eerste vrije training op de Red Bull Ring. © Orange Pictures
Max Verstappen is het Formule 1-raceweekend in Oostenrijk goed begonnen. In de eerste vrije training reed hij de snelste tijd.
Hoewel de rondetijden in de eerste vrije training doorgaans slechts een deel van het hele verhaal vertellen, bevestigde de Limburgse coureur daarmee nog maar eens dat hij zich senang voelt op de Red Bull Ring.

Oranje rook

WK-leider Verstappen won op geen enkel circuit zoveel races als op het asfalt in Spielberg, het thuishonk van zijn team Red Bull. En de coureur kan er altijd op bijzonder veel steun van zijn achterban rekenen. Dit weekend worden er zo'n 60.000 Verstappen-fans op de tribunes verwacht en die lieten zich vrijdagmiddag bij de allereerste ronde van Verstappen direct gelden, met luid gejuich en oranjegekleurde rookpotten.

Mercedes

In de eerste vrije training was Verstappen 0,255 seconde sneller dan nummer twee Charles Leclerc (Ferrari). Ook de Mercedes-coureurs gaven niet al te veel tijd toe. George Russell werd met een marge van exact 0,4 seconde derde, Lewis Hamilton reed op 0,607 seconde naar de vijfde tijd. De teamgenoot van Verstappen, Sergio Perez, was in zijn snelste ronde ruim een halve seconde langzamer dan Verstappen en eindigde daarmee als vierde.

Sprint

Het weekend in Oostenrijk wijkt af van de meeste andere F1-raceweekenden. Zaterdag staat er immers ook een sprintrace van 24 rondes op het programma. Vrijdag (17:00 uur) gaan de coureurs kwalificeren voor de startopstelling voor die sprintrace, waarna de sprintrace op zaterdag (16:30 uur) de startopstelling voor de race op zondag (15:00 uur) bepaalt. Daarnaast strijkt de winnaar van de sprintrace 8 WK-punten op.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Grand Prix van Oostenrijk in L1's autosportprogramma Pitlane: