Deze Limburgse viertrapsraket jaagt op een nieuwe EK-titel

Dominique Janssen aan de bal, met in haar rug Lieke Martens. © Orange Pictures
De Oranjeleeuwinnen beginnen zaterdag aan hun jacht op titelprolongatie: de regerend Europees kampioen opent het EK zaterdagavond om 21:00 uur met een duel tegen Zweden.
Acht van de zestien deelnemende landen op het EK in Engeland hebben hun eerste pouleduel aangespeeld, maar zaterdagavond (21:00 uur) is het de beurt aan Nederland. Vier van de 23 speelsters zijn in Limburg geboren: Romée Leuchter, Lynn Wilms, Dominique Janssen en Lieke Martens, die vier jaar in Zweden speelde en dus op de nodige oude bekenden stuit.

Alle lagen

De vier Limburgse speelsters vormen een mooie afspiegeling van alle lagen die de selectie van bondscoach Mark Parsons herbergt: een toernooidebutante, een jonkie die haar plek heeft afgedwongen, een ervaren toernooispeler én een absolute ster. Naast hun afkomst hebben ze nog iets gemeen: ze zijn onderdeel van een team dat als titelverdediger aantreedt, maar waar de buitenwacht niet van verwacht dat ze het kunstje van 2017, toen in eigen land, nu in Engeland kunnen herhalen.

Joker Leuchter

Voor Romée Leuchter (21) wordt het EK haar allereerste eindtoernooi. De aanvaller uit Schinveld maakte bij haar club Ajax een stormachtige ontwikkeling door: een jaar geleden stapte ze van PSV over naar Ajax en in de 32 duels die ze voor de Amsterdamse club speelde, scoorde ze maar liefst 28 keer. Het leverde haar bij haar club de verkiezing als speelster van het jaar op.
En Leuchter schoot zichzelf daarmee de EK-selectie in. Maar de concurrentie in de aanvalslinie is moordend, vooral in de spits. In de pikorde legt Leucher het af tegen fenomeen Vivianne Miedema én Lineth Beerensteyn, maar wie weet kan zij met haar scorend vermogen een joker zijn. Tot dusver speelde Leuchter vier interlands en leert ze veel van de meer gevestigde namen. Maar: "Ik denk dat je ook altijd moet vertrouwen op je eigen kwaliteiten", zegt ze zelfverzekerd.

Wilms op de tandem

Lynn Wilms heeft evenveel levensjaren als interlands op de teller: 21. De uit Tegelen afkomstige rechtsback weet hoe het is om met Oranje op een toernooi in actie te komen, want een jaar geleden kwam ze met het team in actie op de Olympische Spelen in het Japanse Tokio. Daar strandden de Oranjeleeuwinnen in de kwartfinales.
Wilms begon drie van de vier Olympische duels in de basis, maar was toen niet per se verzekerd van een basisplaats. Dat lijkt nu wel anders te zijn. Ze begon alledrie de duels in de aanloop naar het EK in de basisopstelling en vormt aan de rechterkant een tandem met rechtsbuiten Jill Roord. Wilms en Roord kennen elkaar door en door, want ze zijn ploeggenotes bij VfL Wolfsburg.
Lynn Wilms tijdens de oefeninterland tegen Finland, met op de achtergrond Jill Roord. © Orange Pictures

(On)zekerheidje Janssen

En ook de Horstse Dominique Janssen speelt bij Wolfsburg, warmee ze als vice-captain de Duitse competitie én het bekertoernooi won. Daarnaast is ze al lang een vaste waarde in Oranje, waarmee ze in 2015 al op een WK uitkwam. In de huidige groep is zij één van de negen speelsters die er toen ook al bij waren. De 84-voudig international is dan ook één van de meest ervaren speelsters.
En Janssen (27) is multi-inzetbaaar. Ze heeft een sterke vrije trap in de benen en kan zowel centraal als links achterin uit de voeten. Ze lijkt de linksback te worden in een team dat volgens haar goed in elkaar zit. "De samenstelling is goed", zegt ze. "Er zit weer een goede, frisse energie in." Maar of ze zaterdag tegen Zweden kan spelen, is onzeker. Woensdag liep ze een lichte blessure op.

Onverzadigde vedette

Lieke Martens is juist onlangs hersteld van een slepende blessure. Dat is maar goed ook, want ze is één van de vedettes van dit team. Een carrière die begon in Nieuw-Bergen is deze zomer via onder meer Venlo, Göteborg en Barcelona in Parijs aanbeland, waar ze gaat schitteren bij Paris Saint-Germain. Maar niet voordat ze haar zesde eindtoernooi met Oranje heeft gespeeld.
Met nu 136 interlands achter haar naam kan ze, wanneer Oranje minimaal de halve finale haalt, de top vijf op het lijstje recordinternationals binnendringen. En met 55 treffers is ze vier goals verwijderd van de tweede plaats op Oranje's all-time topscorerslijst. Van verzadiging is geen enkele sprake: "Je blijft trots om dit shirt te mogen dragen, dat vindt iedere speelster", aldus Martens.
Lieke Martens in gesprek met bondscoach Mark Parsons. © Orange Pictures

De poule op papier

In de poule stuit Nederland, nummer vier op de wereldranglijst, op achtereenvolgens Zweden (tweede), Portugal (dertigste) en Zwitserland (twintigse). Waar het openingsduel op papier een zwaar affiche is, moeten de Oranjeleeuwinnen zonder twijfel in staat worden geacht om Portugal en Zwitserland af te troeven. Lukt dat, dan is de kwartfinale bereikt en de weg naar een finale niet zo lang.
Maar de realiteit is dat sinds de entree van Parsons, die de ondankbare taak kreeg om de succesvolle Sarina Wiegman op te volgen en voor vernieuwing moest zorgen, het allemaal stroef verloopt. In het oefenduel tegen Engeland (5-1 verlies) kreeg Oranje een draai om de oren, terwijl de duels tegen mindere ploegen weliswaar werden gewonnen, maar het spel lang niet altijd om over naar huis te schrijven was.

Op tijd

De bondscoach van de mannen, Louis van Gaal, praat voortdurend over zaken als imagineren en implementeren. Dat proces speelt ook bij de Oranjeleeuwinnen, maar lijkt nog niet te zijn afgerond terwijl het toernooi nu daadwerkelijk voor de deur staat. Verandering brengt weerstand met zich mee en Parsons heeft - logischerwijs - nog geen status kunnen ontlenen aan zijn resultaten.
Het goede nieuws voor Leuchter, Wilms, Janssen en Martens is dat de prijzen nog verdeeld moeten worden, en dat de vaandeldragers precies op tijd fit lijken te zijn nu het echte werk gaat beginnen. Om te beginnen zaterdagavond, om 21:00 uur tegen Zweden.