Rijdt de Formule 1 in augustus voor het laatst in Spa?

De verregende GP van België in 2021. © L1 (Sem Caelen)
De kans is groot dat Limburgse Formule 1-liefhebbers volgend jaar hun helden niet meer op het circuit van Spa-Francorchamps in actie zullen zien.
Onder meer De Telegraaf meldt dat de racetempel in de Belgische Ardennen geen plekje krijgt op de voorlopige racekalender van 2023.

Aflopend contract

Het contract tussen de organisator van de Belgische GP en de Formule 1 loopt na het huidige Formule 1-seizoen af. Datzelfde geldt voor de race in Frankrijk, op het circuit Paul Ricard. Beide circuits lijken op dit moment een nieuwe overeenkomst op hun buik te kunnen schrijven. Ook het contract voor de GP van Monaco loopt af, maar daar hangt wel een contractverlenging in de lucht.

Zuid-Afrika

In plaats van België en Frankrijk trekt het Formule 1-circus komend seizoen naar Las Vegas, waar één van de drie GP's op Amerikaans grondgebied in 2023 verreden wordt, én naar het Kyalami-circuit in Zuid-Afrika. De F1 hoopt daar na exact 30 jaar afwezigheid terug te keren. Mocht dat in 2023 nog niet lukken, dan ligt er voor Spa-Francorchamps wellicht alsnog een plek op de kalender in het verschiet.
Afgelopen jaar viel de race op Spa letterlijk en figuurlijk in het water vanwege aanhoudende hevige regenval. Uiteindelijk werden er alleen enkele rondjes achter de safetycar verreden en werd Max Verstappen formeel tot racewinnaar uitgeroepen.

Zandvoort

De race op Spa werd de afgelopen jaren telkens door tienduizenden fans van Verstappen bezocht. Sinds vorig seizoen is de Dutch Grand Prix op Zandvoort een alternatief om de regerend wereldkampioen in levenden lijve in actie te zien. In het huidig seizoen staat de race op Spa op de rol voor zondag 28 augustus en wordt de race op Zandvoort op 4 september verreden.

23 of 24 races

De voorlopige F1-kalender van komend jaar telt maximaal 24 races. Mocht de Grand Prix van China vanwege de strenge coronarestricties opnieuw niet kunnen doorgaan, dan bestaat het schema uit 23 races. Net als dit jaar wordt het seizoen in 2023 geopend met de GP van Bahrein en afgesloten met de GP van Abu Dhabi.