Onfortuinlijke Verstappen slechts zevende op Silverstone

Max Verstappen op Silverstone. © Orange Pictures
Tegenslag blijft Max Verstappen achtervolgen op het circuit van Silverstone. Vorig jaar crashte hij door toedoen van Lewis Hamilton, zondag bleef hij opnieuw ver van de overwinning verwijderd.
In een grand prix die voor Verstappen heel goed begon, liep hij uiteindelijk letterlijk en figuurlijk zoveel schade op dat hij een verloren race reed. Een zevende plaats bleek het verdict voor Verstappen, die zag dat titelrivalen Perez en Leclerc het ondertussen aflegden tegen Sainz, die zijn allereerste racezege boekte.

Zware crash

De Limburger begon de race op de tweede startplek, tussen de Ferrari's van Carlos Sainz (pole) en Charles Leclerc (derde). Verstappen nam direct de leiding over van Sainz, maar zag de race enkele tellen later geneutraliseerd worden met een rode vlag. Aanleiding was een zéér zware crash waarbij de bolide van Guangyu Zhou ondersteboven over het asfalt schoof en op beangstigende wijze over de bandenstapels heen schoot, om tegen een hekwerk tot stilstand te komen.

Gevolgen

Zhou én de eveneens betrokken Alex Albon werden bij bewustzijn naar het medisch centrum op het circuit gebracht. Behalve dat duo kon ook George Russell zijn weg niet vervolgen. De overige coureurs verschenen een uur later op de grid voor de herstart, die plaatsvond volgens de originele startopstelling. Verstappen had zodoende de pech dat hij daarmee de leiding weer kwijtraakte.

Leiding overgenomen en weer kwijt

Bij die herstart werd fanatiek geduelleerd door Sainz, Verstappen, Leclerc én Perez, maar bleef die slagvolgorde uiteindelijk ongewijzigd. Verstappen voerde in de daaropvolgende rondes de druk op Sainz op en de Spanjaard bezweek onder die druk: hij ging de fout in en Verstappen passeerde hem in ronde 10. Toen Verstappen enkele rondes later over een brokstuk reed verloor hij zoveel snelheid dat hij de koppositie weer moest prijsgeven en direct zijn banden wisselde.

'Ik heb geen grip'

Verstappen viel enkele plekken terug en bleek blijvende schade aan zijn bolide te hebben. "Ik heb aan de voor- én achterkant geen grip", zo riep de Red Bull-coureur over de boordradio terwijl hij ondertussen steeds meer tijd verloor en inmiddels op de negende positie terecht was gekomen. Twaalf ronden voor het eind ontstond nog een safety car-situatie, waardoor het veld weer in elkaar werd geschoven.

Spektakel aan de kop

Terwijl Verstappen zijn bijrol invulde maakten de coureurs aan de kop van de wedstrijd er een spektakelstuk van. De teamgenoten Sainz en Leclerc bestreden elkaar tot aan de baangrenzen en de Spanjaard won dat gevaarlijk duel, waarna Leclerc in de slag raakte met Perez en Hamilton in een strijd om plek twee. Het regende inhaalacties en Verstappen's teamgenoot Perez schoof op naar P2.

Verstappen zevende

Goed nieuws voor Verstappen was dat Leclerc, concurrent in de strijd om de wereldtitel, in dat strijdgewoel naar plek vier werd terugverwezen door Hamilton, tot vreugde van het Brits publiek. Sainz reed intussen naar zijn allereerste F1-racezege, vóór Perez en Hamilton. Verstappen verzekerde zich na een verbeten duel met Mick Schumacher nog van de zevende plaats en zes WK-puntjes.

WK-leider

Verstappen blijft de leider in het wereldkampioenschap, aangezien hij de race met een riante voorsprong in punten begon; Verstappen startte met 46 punten voorsprong op teamgenoot Perez en verdedigde een marge van 49 punten op Ferrari-coureur Leclerc. Nu bedraagt die voorsprong op Perez nog 34 punten en op Leclerc 43 punten.

Oostenrijk

Volgende week staat alweer de volgende race op het programma: de Grand Prix van Oostenrijk, die bekendstaat als thuisrace voor het Red Bull-team waar ook altijd veel Verstappen-fans op de tribunes zitten.